6.2.2017

Muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä palvelut koskettavat tällä hetkellä arviolta 1,6...

28.11.2016

On erinomainen asia, että palveluseteli päivähoidossa on vihdoin etenemässä. Tein 15.4.2013...

1.11.2016

All Hallows Eve on rantautunut voimakkaasti Suomeen. Syksyn synkkyys poistuu suomalaisilla kurpitsalyhtyjen,...

7.9.2016

Niinistö, S.(2016) Sukupuolten välinen tasa-arvo Suomessa ? toteuma, kokemus vai...

3.9.2016

Olen kirjoittanut vähän politiikasta ryhmästä eroamiseni jälkeen. Se ei kuitenkaan tarkoita...

18.12.2015

Mediatiedote - Sari Niinistön ilmoitus 17.12.2015 Ilmoitan eroavani Kansallisen Kokoomuksen Lahden...

17.4.2015

Olen tehnyt kampanjani osalta 2 strategista päätöstä. Rahoitan itse kampanjani. Tukea olen saanut...

8.4.2015

Tavoitteena KANNUSTAVA yhteiskunta. Kunnioitan ihmistä ja elämää ja ihmisen kykyä tehdä...

31.3.2015

Sain tänään mukavaa sähköpostia. Olen lähettäjän mielestä oivallinen...

17.3.2015

SOTE-UUDISTUS jäi toteutumatta. Työ on siis vielä edessäpäin, koska tavoitteet eivät ole...

21.2.2015

Suomen tietokirjailijoiden tilaisuudessa Lahdessa keskusteltiin 21.2 Jukka-Pekka Pietiäisen johdolla...

9.2.2015

Lahti perustoimeentulon, osa-aikaisen- ja tilapäistyön yhteensovittamisen kokeilualueeksi ( vasemmiston...

Ihmistä lähelle

Mondayna 29. Juneta 2020

Ihmistä lähelle   29.6.2020

Terveyskeskukseen illalla ja viikonloppuna? Yhteys terveysasemalle välittömäsi vuorokauden kaikkina aikoina? Eroon hammashuollon hoitojonoista? Moniammatillista tiimityötä ilman päällekkäisyyksiä mielenterveystyössä? Resurssia lasten ja nuorten mielenterveystyön matalan kynnyksen palveluihin? Utopiaa vai tulevaisuutta Päijät-Hämeessä?

Asukkaan, asiakkaan, perheiden, ikäihmisten, lasten -ja nuorten kannalta hyvinvointikuntayhtymän hallitus teki tänään merkittäviä päätöksiä. Päätöksiä, jotka toteutuessaan tuovat palvelut ihmistä lähelle. Päätimme mm. sotekeskushankinnasta ja alaikäisten erikoistuneesta perustason mielenterveys ja perheneuvolapalvelujen palvelumallista ja myös Nastolan sote-keskuksen hankesuunnitelmasta. Valitettavan vähän julkisuuteen ulottuneessa keskustelussa on oltu kiinnostuneita kuntalaisen asemesta perusterveydenhuollon yhteisyritys/sotekeskushankinnassa. Lain kiemurat, hallinto, business, organisointi, henkilöstöedut, puoluepolitiikka jne. ovat kirvoittaneet erilaisia kriittisiä kannanottoja yhteisen yrittämisen suunnitelmia vastaan. Yhtymän hallituksessa tehtäväni päättäjänä on kuitenkin ensisijaisesti ajatella palvelujen käyttäjää ja niiden maksajaa vallitsevan reaalitodellisuuden puitteissa.

Sekä perusterveydenhuollon kehittäminen yhteisyrityksen myötä että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden uudistaminen ovat ASIAKASKESKEISYYS-loikkia. Jos uudistukset toteutuvat, palvelut ovat monin tavoin tarkoituksenmukaisempia ja saavutettavampia kuin aiemmin. Tavoitteena on Suomen paras perusterveydenhuolto. Osaamisen yhdistäminen, yhteinen yrittäminen kuntalaisen parhaaksi ovat uudistusten motivaatiotekijä. Voimme saavuttaa TASA-ARVOA maakunnallisesti ja ikäryhmittäin. Myös kuilu työterveyshuollon ja perusterveydenhuollon välillä kapenee tuntuvasti uudistusten myötä. Yhtymäkokous ottaa kehitysaskelmiimme kantaa elokuussa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen on ollut osaltaan motivoimassa minua pitkiin päiviin kuntapolitiikan parissa. Ensimmäisen kerran poliittisen urani aikana nyt on tuntuva ja konkreettinen mahdollisuus saada peruspalveluihin rakenteellisia uudistuksia, jotka parantavat palvelujen saatavuutta kustannustehokkaasti. Yhtymän budjetti on tasapainossa, vaikkakin tiukka. Voimme kuitenkin rakenteellisilla uudistuksilla parantaa palveluita. 29.6.2020 hallituksen kokouksen päätöksiin voi tutustua:  https://www.phhyky.fi/fi/yhtyma/esityslistat-ja-poytakirjat/

Valtakunnallinen soteratkaisu on ehkä tulossa. Olemme maakunnassa kuitenkin hyvässä tilanteessa nyt, koska olemme lähteneet kehittämään itse. Ilman tätä kehittämistä emme kykenisi järjestämään toimivia palveluita tilanteessa, jossa kuntien maksukyky heikkenee ja palveluiden tarve kasvaa. Valtakunnan sote ei toteutuessaankaan tuo alueemme palveluihin lisäresurssia. Vastuu kehittämisestä on meillä tässä ja tänään vallitsevan lainsäädännön puitteissa.

Sari Niinistö

PhHykyn hallituksen varapj, kaupunginvaltuutettu Lahti (kok.)

 

 

 

 

 

 

Avainsanat: