Hyvinvointiyhtymän hallitus haasteiden edessä

Tuesdayna 14. Septemberta 2021

Hyvinvointikuntayhtymän uusi hallitus nimettiin eilen yhtymäkokouksessa. Yhtymä aloitti toimintansa 2017 vuoden alussa ja aloitin itse hallituksessa varapuheenjohtajana 4 vuotta sitten. Nyt minulla on kunnia toimia yhtymähallituksen puheenjohtajana ennen hyvinvointialueisiin siirtymistä. Hallituksen kaikki muut jäsenet eri kunnista ja puolueista ovat uusia. Haasteita riittää ja hallitus käynnistää työnsä heti tällä viikolla. Yhtymän hallitus ei ole mikään saattohoitohallitus vaan työskentelemme siirtymään asti vahvasti asukkaiden palvelujen parissa. Ennen aluevaltuustoihin aluevaalien kautta siirtymistä olemme vastuussa joka päivä toimivista palveluista ja talouden tasapainosta. Päijät-Hämeessä tehdään nyt jo 98-prosenttisesti sitä, mitä tuleva soteuudistus tavoittelee: maakunnallisesti integroituja tehokkaita palveluita. Näin ollen meillä hyppäys tuntemattomaan ei ole niin suuri, kuin useilla muilla alueilla.

Edellisellä kaudella toteutimme yhtymässä massiivisia uudistuksia muutosohjelman avulla. Kuntien taloustilanteen vuoksi myös YT-prosessi toteutettiin ja integroidun yhtymän rakenteet tiivistyivät. Samaan aikaan koronapandemia on koetellut sotepuolella sekä toimintaa että taloutta. Henkilöstö on ajautunut tiukoille ja samaan aikaan valtio on säätänyt uusia mitoituksia mm. hoitotyöhön ilman että siihen olisi ollut saatavilla riittävää rahoitusta. Uudella valitulla hallituksella riittääkin siis työsarkaa tänä ja ensi vuonna. Kuntayhtymän talouden tasapaino pitäisi pystyä säilyttämään ja liikkumavaraa lisäämään. Vallitsevista tilanteista johtuen talousarvioraami on 2021 erittäin haasteellinen. Palvelut pitää järjestää lakisääteisin mitoituksin ja hyvinvointialueen syntyessä ei ole tarkoituksenmukaista, että talous on epätasapainossa.

Hyvinvointialueen valmistelu etenee valmistelutyöryhmissä ja väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) vastaa hallinnon ja toiminnan käynnistämisen valmisteluista. Yhtymän viranhaltijat ovat vahvasti mukana sekä nykyisen hallituksen asioissa että rinnalla kulkevassa Vatessa. Kun hyvinvointialuille siirrytään, on kaikki sote-päätöksenteko siirtynyt kunnista aluille aluevaaleilla valittavien päättäjien hoidettavaksi. Meillä sote-asioista kiinnostuneilla päättäjillä ja kuntalaisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin innostua aluevaaleista. Silloin ratkaistaan ketkä sotessa/sotesta päättävät ja millaisia palveluita alueellamme jatkossa on. Asukas ja kuntalainen pitää olla keskiössä aina huolimatta siitä, millainen hallinto tai päätöksentekokoneisto milloinkin palveluista päättää. Hoivan ytimessä on aina ihminen, kohtaaminen ja inhimillisyys. Nämä arvot ja ydin hukkuvat usein sotekeskustelussa rakennemuutoksen, digiloikan ja talouslaskelmien taakse. Sotessa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse siitä, että sivistysvaltiossa halutaan pitää huolta heikoimmista ja tarjota apua lähimmäiselle.

 

 

Avainsanat: