Ihmistä lähelle

Mondayna 29. Juneta 2020

Terveyskeskukseen illalla ja viikonloppuna? Yhteys terveysasemalle välittömäsi vuorokauden kaikkina aikoina? Eroon hammashuollon hoitojonoista? Moniammatillista tiimityötä ilman päällekkäisyyksiä mielenterveystyössä? Resurssia lasten ja nuorten mielenterveystyön matalan kynnyksen palveluihin? Utopiaa vai tulevaisuutta Päijät-Hämeessä?

Asukkaan, asiakkaan, perheiden, ikäihmisten, lasten -ja nuorten kannalta hyvinvointikuntayhtymän hallitus teki tänään merkittäviä päätöksiä. Päätöksiä, jotka toteutuessaan tuovat palvelut ihmistä lähelle. Päätimme mm. sotekeskushankinnasta ja alaikäisten erikoistuneesta perustason mielenterveys ja perheneuvolapalvelujen palvelumallista ja myös Nastolan sote-keskuksen hankesuunnitelmasta. Valitettavan vähän julkisuuteen ulottuneessa keskustelussa on oltu kiinnostuneita kuntalaisen asemesta perusterveydenhuollon yhteisyritys/sotekeskushankinnassa. Lain kiemurat, hallinto, business, organisointi, henkilöstöedut, puoluepolitiikka jne. ovat kirvoittaneet erilaisia kriittisiä kannanottoja yhteisen yrittämisen suunnitelmia vastaan. Yhtymän hallituksessa tehtäväni päättäjänä on kuitenkin ensisijaisesti ajatella palvelujen käyttäjää ja niiden maksajaa vallitsevan reaalitodellisuuden puitteissa.

Sekä perusterveydenhuollon kehittäminen yhteisyrityksen myötä että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden uudistaminen ovat ASIAKASKESKEISYYS-loikkia. Jos uudistukset toteutuvat, palvelut ovat monin tavoin tarkoituksenmukaisempia ja saavutettavampia kuin aiemmin. Tavoitteena on Suomen paras perusterveydenhuolto. Osaamisen yhdistäminen, yhteinen yrittäminen kuntalaisen parhaaksi ovat uudistusten motivaatiotekijä. Voimme saavuttaa TASA-ARVOA maakunnallisesti ja ikäryhmittäin. Myös kuilu työterveyshuollon ja perusterveydenhuollon välillä kapenee tuntuvasti uudistusten myötä. Yhtymäkokous ottaa kehitysaskelmiimme kantaa elokuussa.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen on ollut osaltaan motivoimassa minua pitkiin päiviin kuntapolitiikan parissa. Ensimmäisen kerran poliittisen urani aikana nyt on tuntuva ja konkreettinen mahdollisuus saada peruspalveluihin rakenteellisia uudistuksia, jotka parantavat palvelujen saatavuutta kustannustehokkaasti. Yhtymän budjetti on tasapainossa, vaikkakin tiukka. Voimme kuitenkin rakenteellisilla uudistuksilla parantaa palveluita. 29.6.2020 hallituksen kokouksen päätöksiin voi tutustua:  https://www.phhyky.fi/fi/yhtyma/esityslistat-ja-poytakirjat/

Valtakunnallinen soteratkaisu on ehkä tulossa. Olemme maakunnassa kuitenkin hyvässä tilanteessa nyt, koska olemme lähteneet kehittämään itse. Ilman tätä kehittämistä emme kykenisi järjestämään toimivia palveluita tilanteessa, jossa kuntien maksukyky heikkenee ja palveluiden tarve kasvaa. Valtakunnan sote ei toteutuessaankaan tuo alueemme palveluihin lisäresurssia. Vastuu kehittämisestä on meillä tässä ja tänään vallitsevan lainsäädännön puitteissa.

Sari Niinistö

PhHykyn hallituksen varapj, kaupunginvaltuutettu Lahti (kok.)

 

Avainsanat: