Maksuttomuus ei poista elämänhallinan ongelmia

Wednesdayna 31. Marchta 2021

Hyvinvointikuntayhtymän hallituksessa käsitellään maanantaina maksuttoman ehkäisyn tarjoamista Päijät-Hämeen alueella kaikille alle 25-vuotiaille.  Yhtymässä ei ole mahdollisuutta toteuttaa tätä ilman, että kustannukset vuositasolla lisääntyisivät useilla sadoilla tuhansilla. Säästöä tavoitellaan raskaudenkeskeytysten vähenemisenä, mutta toiminnan organisoinnin kustannukset tulevat todennäköisesti ylittämään säästön. Samaan aikaan yhtymässä kipuillaan välttämättömien tarpeiden kanssa, mm. vakava henkilöstövaje lastensuojelussa, nuorten kasvavat mielenterveys- ja päihdeongelmat, ikäihmisten hoidon resurssit, omaishoidon tuki jne. Onko eettisesti oikein tässä tilanteessa tarjota hyvin toimeen tulevalle nuorelle aikuiselle maksuton ehkäisy automaattisesti?

Tasa-arvon kannalta maksuttomuus alle 25-vuotiaille julkisella puolella on myös kyseenalainen. Jos nuori aikuinen käy yksityisellä lääkärillä, maksutonta ehkäisyä ei ole mahdollisuus saada. On siis todennäköistä, että kysyntä ja kustannukset julkisiin palveluihin kasvavat. Maksuttomuus ilman tarveharkintaa tulee parantamaan niiden asemaa, joilla muutenkin asiat ovat jo hyvin. Heikoimmassa asemassa oleviin muutos ei välttämättä ulotu, koska vastuuttomuus tai elämänhallinnan ongelmat eivät poistu maksuttomuudella. Vuonna 2019 useampi kuin joka kolmas (37 %) raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. Alle 20-vuotiaista 10 prosentille oli tehty vähintään yksi aikaisempi keskeytys. Tiedetään, että osa raskaudenkeskeytyksistä voitaisiin maksuttomuudella ehkäistä, mutta esimerkiksi seksitauteihin kalliimmat ehkäisymenetelmät eivät vaikuta.

Lahden ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Päivi Takala (3.1.2020 Yle) toteaa, että jo nyt ehkäisyn saaminen on Suomessa helppoa. PHHykyn alueella ehkäisyn saa veloituksetta 3kk iästä riippumatta, kun aloittaja on ensikertalainen. Tilanteissa, joissa asiakkaalla ei esimerkiksi ole varaa hankkia ehkäisyä, hänelle voidaan tarjota maksutonta pitkäkestoista ehkäisyä. Raskauksien ja seksitautien ehkäisyä tuetaan myös jakamalla kondomeja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä kutsuntatilaisuuksissa. Vastaanottokäynneillä nuorille annetaan myös neuvontaa seksitautien ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä. Mielestäni nykyinen käytäntö on oikeudenmukainen ja tarkoituksenmukainen.

Aihe on poliittisesti niin kuuma, että myös Ess vaalikoneessa lahtelaisilta ehdokkailta kysytään kantaa maksuttomaan ehkäisyyn, vaikka asia on yhtymäkokouksen päätettävissä. Poliittisten päättäjien kiusaus kalastella äänestäjiä maksuttomien palvelujen tarjoamisella on ilmeinen. Tulee muistaa, että veronmaksaja maksaa ”maksuttomat” palvelut ja tarpeita on loputtomiin kun puhutaan ”ilmaisista palveluista”.

 

Avainsanat: