Lehtikirjoituksia 2010

Uusi Lahti Saturdayna 1. Mayta 2010

Walkers

Kannaksen lukiossa järjestettiin keskustelutilaisuus, jonka aiheena oli nuorten mielenterveysongelmat. Päijät-Hämeessä nuppi kuntoon-projektista vastaavat Spring House oy ja Päijät-Hämeen työ- ja elinkeinotoimisto. Mukana ovat myös Aseman Lapset ry ja Lahden seudun ADHD-yhdistys ry.Projektilla halutaan nostaa esille nuorten mielenterveysongelmat ja projektin yksi päätavoite on saada Lahteen nuorisokahvila Walkers..

Paneelissa käytiin keskustelua mm. siitä millaista apua nuori tarvitsee kun maailma alkaa ahdistaa. Matala kynnys ja vielä matalampi kynnys ja saatavuus… Walkers voisi osaltaan tarjota nuorille juuri tätä. Läsnäoloa, aikuista seuraa ja tukea. Lääketiedettä tai perhettä kahvilat eivät korvaa, mutta kuunteleva aikuinen oikealla hetkellä voi pelastaa vaikka elämän.

Walkers toiminnnan taustalla on Aseman Lapset ry. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Sen jäsenet ovat nuoriso-, sosiaali- ja terveysalan edustajia.Walkers on rekisteröity tavaramerkki ja yksi harvoista Suomessa kehitetyistä nuorisotyön muodoista. Walkerseja on  Suomessa 18, ja niiden itsenäisinä taustayhteisöinä toimivat kunnat, kaupungit, seurakunnat ja yhdistykset - yksin tai yhdessä.

Walkers-toimintaan liittyminen ei maksa taustayhteisöille mitään, mutta paikallisesti sillä täytyy olla riittävä oma rahoitus, tilat ja muut oleelliset toimintaresurssit. Walkersissa mukana oleminen antaa erilaisia etuja ja vahvuuksia, kuten esimerkiksi valtakunnallisen tunnettavuuden, selkeän ja hyväksi havaitun valmiin toimintamuodon sekä Walkers-organisaation myötä säännöllisiä tapaamisia ja koulutuksia muiden Walkersien kanssa. Walkers-toiminassa aikuiset kohtaavat nuoria sekä kahviloissa että kadulla.

Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta. . Walkers-kahvilat ovat turvallisia kokoontumispaikkoja, joihin kaikki nuoret ovat tervetulleita. Tarkoituksena on mahdollistaa aikuisten ja nuorten hyväksyvä ja turvallinen kohtaaminen sekä edistää nuorten itsenäistymistä ja kasvamista vastuullisiksi aikuisiksi. Walkers-tavaramerkin omistaa Aseman Lapset ry.

Otin tilaisuudesta veterans of youth- rintanapin, jonka lävistin nahkatakkiini heti. Nuoruuden veteraanilla tarkoitetaan henkilöä, joka on selvinnyt nuoruudestaan. Hänellä on siis omakohtaista kokemusta nuorena olemisesta ja kaikesta mitä kamppailuun nimeltä nuoruus liittyy. Omasta nuoruudesta ei välttämättä ole vielä kovinkaan kauaa, mutta arvet ovat kuitenkin jo umpeutuneet. Nuoruuden veteraani tietää mistä puhuu. Nuoruuden veteraanilla on kokemusta, josta voi nyt olla apua jollekin joka vielä kamppailee.

Nuoruuden Veteraanit -kampanjan nyt alkava toinen vaihe jatkaa uusien vapaaehtoistyöntekijöiden rekrytointia. Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan vapaaehtoistyöhön, ja tuplata Walkers-vapaaehtoisten määrä nykyisestä viidestäsadasta tuhanteen vuoden 2010 loppuun mennessä. Oma vapaa-ehtoistyöni on tässä tilanteessa se, että olen keskustellut nuorisotoimen  kanssa kahvilatoiminnan käynnistämisestä Lahdessa.

Paneelikeskustelussa oli vähän yleisöä, vaikka keskustelussa mukana oli myös julkkiksia mm. Apulannan Toni. Mielenterveysteemojen toivoisi kiinnostavan muutenkin kun suurten surunäytelmien jälkeen. Puhuimme siitä, miten jokainen meistä voi toteuttaa leiviskäänsä omalla sektorillaan. Totesin Tonille, että musiikin voima on itsessään terapeuttinen. He myös lahjoittavat osan levymyyntituotoistaan mielenterveystyön tukemiseen. Mitä sinä teet osoittaaksesi konkreettisesti tukesi mielenterveystyölle? Kaikkia tekijöitä ja tulokulmia tarvitaan, yhteinen työnäky on nimeltään välittäminen. Uskon, että poliittista tahtoa lahtelaiselle Walkersille löytyy. Nyt tarvitaan ihmisiä, jotka sitoutuvat yksityishenkilöinä, yrityksinä, yhteisöinä, kuntana, seurakuntana... Tämä on haaste.