Lehtikirjoituksia 2009

ESS Sundayna 1. Novemberta 2009

Koulukiusaamiseen nollatoleranssi!

Koulukiusatun itsetunto on haavoilla. Hän alkaa alisuoriutumaan koulutehtävistään, pyrkii sekä olemaan näkymätön että kuulumaton. Persoona käpertyy ja luottamus ympäröivään maailmaan vähenee. Pelko ja suojautumis/selviytymis-strategiat rytmittävät päivää. Oppimisen ilo katoaa. Pidemmällä aikavälillä kiusattu alkaa alisuoriutua myös työelämässä, hajoitettu itsetunto nakertaa todellisia kykyjä......

Kiusaajan arki rakentuu valheelliselle voiman ja vallan tunteelle. Hän imee voimansa "heikommistaan" ja rakentaa itselleen egoa, joka helposti kasvaa lapsen myötä aikuisen kengissä ja siirtyy myös työpaikoille.Kiusaaja voi usein yhtä huonosti kuin kiusattu, mutta näkymä on erilainen.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on huolestuttavan paljon vihaa ja väkivaltaa, kiusaamisen kitkeminen lapsilta ja nuorilta voi viedä veitsiltä terän ja antaa paremmat eväät elämän terveeelle kehittymiselle.

Haluammeko, että lapsemme ja nuoremme saavat sivistysvaltiossa osakseen kohtelua, joka ei kuulu mielestäni mihinkään? Ei koteihin, ei tarhoihin, kouluihin, ei työpaikkoihin. Joku kirjoitti kotisivuilleni, että kiusatuksi tuleminen auttaa ehkä selviämään elämässä vastaan tulevilta vaikeuksilta. Kiusatuksi joutuminen on liian kova oppikoulu.Terve itsetunto on paras tie voittaa elämän vaikeudet, enkä voi hyväksyä minkäänlaista kiusaamista tienä vahvempaan minuuteen.

Tahdon lahtelaisiin kouluihin nollatoleranssin kiusaamisen osalta. Se ei ole helppoa eikä sen tarvitse ollakaan. Se vaatii tahtoa, tekoa ja tiedostamista ja pitkäjänteisyyttä kaikilta osapuolilta. Kodin rooli on tietenkin tärkein. Haastan kaikki vanhemmat kysymään viikottain lapsiltaan, onko sinua kiusattu/ oletko sinä kiusannut? Onko kavereitasi kiusattu? Tiedän, että lapset panttaavat tietoja usein juuri vanhemmiltaan, joten jonkun muun on ehkä helpompi saada rehellisiä vastauksia. Kouluterveydenhoitajien vakiokysymyksiin tulee sisällyttää aina kysymykset kiusatuksi joutumisesta, jokaiselle lapselle. Lisäksi ehdotan, että koululuokissa viikottain jokainen oppilas täyttäisi helpon strukturoidun lomakkeen, jonka jättäisi opettajalleen. Rasti ruutuun on helpompi laittaa, kun lähteä asiasta koston pelossa erikseen kertomaan. Ja mikä tärkeintä, oppilashuollossa tulee olla resursseja käydä näitä vastauksia läpi säännöllisesti ja systemaattisesti ja ryhtyä ennalta sovittuihin toimiin heti tarvittaessa. Kaikki tämä vie aikaa ja voimia. Mutta panokset ovat myös kovat. Turvallinen, peloton koulutie on jokaisen lapsen perusoikeus, minä haluan uskoa, että se on jopa mahdollista!Koulun tärkein kasvatustehtävä ei välttämättä ole ulkoaopitut asiat. Tärkeämpää on oppia, miten joukossa toimitaan ja toisia kunnioitetaan. Sydämen sivistys on suurinta sivistystä.

Paljon on varmasti tehty kiusaamisen kitkemiseksi Lahdessakin. Kiusattuja on kuitenkin yhä liikaa. Olen kuullut monta surullista tarinaa pelkojen ja voimattomuuden takaa.Jokainen tarina on liikaa.