Välitä itsestäsi

Fridayna 25. Aprilta 2014

Kesä lähestyy ja sinäkin odotat varmasti jo kesälomaa. Mitä kaikkea kivaa lomalla voikaan puuhata? Perheen ja kavereiden puuhailua, ulkoilua ja liikkumista luonnossa. Muistat varmasti pyöräillessä, skeitatessa jne. käyttää myös kypärää? Kesäloman lähestyessä ja ennen ylä-asteelle siirtymistä on hyvä muistuttaa myös toisenlaisesta kypärästä. Tarkoitan päihteettömyyden kypärää. Aivoja kannattaa suojata myös sisäisesti hoitamalla niitä hyvin. Yksi tärkeimmistä asioista joita nuori voi oman hyvinvointinsa puolesta tehdä on lupaus itselleen siitä, että odottaa täysi-ikäiseksi ennen kuin kokeilee alkoholia tai tupakkaa. Mitä myöhäisemmälle iälle kokeilut jättää sitä parempi.

Tiedetään, että aivot kehittyvät valmiiksi suhteellisen hitaasti. Ne ovat valmiit vasta n. 21 – 25 vuoden iässä. Päihteiden käyttäminen siinä vaiheessa kun aivot ovat kehitysvaiheessa on aina riski. Nuoret aivot ja niiden rakenne ja toiminta muokkautuvat ja vahingoittuvat huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin aikuiset aivot. Käytännössä päihteet aiheuttavat aivoissa passivoitumista ja säännöllinen päihteiden käyttö alkaa näkyä nuorella muistissa, keskittymiskyvyssä, tarkkaavaisuudessa jne. Koska aivot muuttuvat ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat päihteiden säännöllisen käytön seurauksena, aiheutuu päihteiden käytöstä myös monenlaisia muita seurauksia käyttäjänsä elämään. Päihteiden käyttö lisää monesti ongelmia ihmissuhteissa, terveydentilassa ja opiskelussa.

Koska nuoren elimistö muiltakaan kuin aivojen osalta ei ole valmis käsittelemään päihteitä, voi kokeiluista ja käytöstä olla yllättäviä seurauksia. Pieneltäkin tuntuvat määrät esimerkiksi alkoholia voivat nuorella aiheuttaa rajujakin reaktioita. Päihteiden käytön seurauksena voi joutua tilanteisiin, että ei pysty pitämään itsestään huolta. Toiminta, jonka itse voi kuvitella näyttävän hienolta tai kavereiden seurassa coolilta, on monesti kaikkea muuta. Harvoin todellisuudessa nuoret ihailevat kavereita, jotka käyttävät päihteitä. Kokeilija ja nuori käyttäjä saattaa haluta kuulua joukkoon ja aloittaa päihteiden käytön ryhmän paineen vuoksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa nuorista on täysin raittiita ja halu noudattaa terveellisiä elintapoja ja päihteettömyyttä on nuorten keskuudessa onneksi aina vain ihailtavampaa. Kavereiden suosiota kannattaa hakea välittämällä itsestään ja olla rohkeasti omaa mieltään. Mielipahaa, murhetta tai elämän vastoinkäymisiä ei kannata lääkitä päihteillä vaan niistä kannattaa aina mielummin puhua jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Sillä tavoin asiat lähtevät selviämään.

Jokainen joutuu joskus siihen tilanteeseen että päihteitä tarjotaan. Siksi kannattaakin jo valmiiksi miettiä luontevaa vastausta ja tapaa kieltäytyä. Miksi sinulle on tärkeää elää terveenä ja raittiina? Miten sinä sen kavereille perustelet? Toisaalta, päihteettömyyttä ei tarvitse myöskään selitellä. Se on arvokas valinta ja asenne. "Ei kiitos" – vastauksen pitäisi riittää. Ihmettelyn voisi tosiaankin kääntää kysymykseen, jonka usein kuulenkin kutosluokkalaisten tunnilla: Miksi ihmeessä niitä päihteitä oikein pitäisi käyttää? Kesä tulee, aurinko paistaa, elämä on edessänne. Siitä nauttiminen, toisistamme nauttiminen ja aitojen tunteiden kokeminen on parasta selvin päin. Elämä on parasta huumetta, kuten joku viisas on sanonut. Kypärät päähän ja menoksi J

Sari Niinistö, terveydenhoitaja/kouluttaja, Myllyhoitoyhdistys ry

Avainsanat: