Menetetyt elinvuodet

Sundayna 23. Januaryta 2011

Itsemurha on Suomessa yleinen tapa kuolla. Itsemurha on ennenaikainen kuolema, yksilön ja ympäristön tragedia ja kansantaloudellinen menetys. Yhteiskunnassa arvioidaan monien ennenaikaisten kuolemien ja ehkäistävissä olevien kuolinsyiden taustoja. Suomessa ei kuitenkaan juuri tutkita itsemurhia. Liikennekuolemien vähentämistä varten on perustettu tutkimusohjelma ja asioita selvitetään virkamiestyönä. Itsemurhakuolleisuus on liikennekuolemia suurempi, miksi niistä ei kiinnostuta? 

Itsemurhakuolleisuus on liikennekoulemia suurempi - Suomeen tarvitaan itsemurhien ehkäisyprojekti

Suomeen tarvitaan kansallinen itsemurhien ehkäisyprojekti. Mielenterveyden häiriöt liittyvät lähes aina itsemurhiin. Masennus on yleinen taustatekijä itsemurhissa. Päihteet ruokkivat usein tilannetta ja hankala elämäntilanne laukaisee elämän päättämisen toimet myös monilla nuorilla. Kukaan ei halua kuolla, jos kokee elämän mielekkääksi. Mielenterveyden häiriöt olisivat hyvin usein helposti hoidettavissa, jos psykiatrinen hoito ja apua tarvitseva todella kohtaisivat. Suomessa on psykiatreja ja psykiatrisia sairaanhoitajia kansainvälisesti vertaillen paljon, mutta meillä kuitenkin itsemurha on yleinen kuolinsyy. Ja täytyy muistaa, pisara heijastaa maailmaa ja ennenaikaiset kuolemat ovat vain jäävuoren huippuja.

Syrjäytymisen ehkäiseminen, päihdeongelmien hoitoon panostus ja matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat ratkaisevassa asemassa itsemurhien ehkäisyssä. Mielenterveyspalvelupaikka, joka on auki kellon ympäri, voi pelastaa monen hengen. Kun maailma kaatuu päälle, ei ihminen voi odottaa aamuun ja varata viikkojen päähän aikaa päästääkseen hoitoon. Liian moni ehtii kuolla. Jos suomalaisia työuria halutaan pidentää, nimenomaan mielenterveyteen pitää panostaa. Mielenterveyden häiriöt ovat keskeisin syy myös työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen. Elinvuosia ja työvuosia ei menetetä sattumalta, vaan menetykset johtuvat ihmisten omista ja yhteiskunnan valinnoista. Emme tarvitse lisää erikoissairaanhoitoa vaan perustason osaamista ja välittämistä mielenterveyden kysymysten kohtaamisessa. Tarvitsemme syvällisen analyysin siitä, miksi liian moni haluaa kuolla elämän sijasta ja mitä näille syille voimme tehdä.

Itsemurha on edelleen yhteiskunnassa tabu ja aiheeseen liittyy paljon häpeää ja syyllisyyttä. Mielenterveysongelmaisten tilanne on hankala, yhteiskunnassa satsataan mieluummin vaikkapa sydän ja verisuonitautien ehkäisyyn kuin itsemurhien ehkäisyyn. Kun kouluampumisia tapahtuu, on helpompi tiukentaa aselakia kuin kysyä – miksi hän halusi kuolla ja levittää kuolemaa? Terve ihminen ei tee niin. Jossakin kohdassa elämäänsä hän on jäänyt ilman apua. Ei ole tullut kuulluksi eikä ole ollut paikkaa hädän hetkellä, paikkaa yhteiskunnassa. Kaikkia itsemurhia emme voi koskaan estää, mutta yhteiskunnassamme ei ole varaa menettää elinvuosia, vaan resursseja on kohdistettava sinne, missä tarve ja saavutettavissa oleva hyöty on suurin. Itsemurha ei ole valinta. Se on tilanne, jossa ihmisellä ei ole itsestään muuta pakopaikkaa,

Linkit

Vertais ja tuki

Keskustelut

Tutkimus Uusi Suomi