täysjyviä terveydeksi

Mondayna 23. Juneta 2008

Terveytemme kannalta päivittäiset ruokailutottumukset ovat tärkeitä. Kaikista yksittäi sistä itsehoitokeinoista ravinto on tärkein vaikuttaja. Liikunta, lepo jne ovat toki tärkeitä hyvinvointitekijöitä, mutta ihminen on sitä, mitä sisälleen tankkaa. Nykyisin tiedetäänkin terveellisen ravinnon merkitys hyvinvointitekijänä ja epäterveellisen ruuan yhteys moniin elintasosairauksiin melko hyvin. Kuitenkaan tieto ei aina muutu käytännöksi. Suomalaiset ovat viime vuosina lisänneet hiukan kasvisten kulutusta ja rasvankin laatuun on yleisesti kiinnitetty paljon huomiota. Kuitenkin olemme sairaampia ja lihavampia kuin koskaan aikaisemmin.

Yksinkertainen, ja erittäin tehokas keino lisätä hyvinvointia, ennaltaehkäistä sairauksia ja voida paremmin, on ymmärtää täysjyväviljan paremmuus verrattuna valkoisiin viljatuotteisiin. Leipä, pasta, riisi, murot jne. mielletään terveellisiksi ruoka-aineiksi, mutta ne eivät automaattisesti sitä ole. Valkoiset patongit, paahtoleivät, murot, pasta ja riisi ovat puhdistettuja värin ja maun lisäksi myös lähes kaikista ravintoaineista. Jos valkoinen jauho olisi tarkoitettu ihmisravinnoksi, sitä kasvaisi pensaissa tai sataisi lumena maahan;)

Ravinnon suhteen tärkeää on se, miten luonnollista ja käsittelemätöntä ruoka on. Elimistömme on kehittynyt tunnistamaan ja hyödyntämään ravinnon jota luonto meille valmistaa. Ihminen on kaikessa neroudessaan sitten käsitellyt mm. viljan ravinnoltaan merkityksettömäksi mössöksi. Kun viljan jyvää jalostetaan, siitä poistetaan uloimmat kerrokset. Samalla poistetaan suurin osa viljan tärkeistä ravintoaineista. Kannattaa muistaa, että täysjyvä on enemmän kuin kuitua, täysjyvä on enemmän kuin tummaa viljaa. Täysjyvässä kaikki osat yhdessä vaikuttavat terveyteen positiivisesti, enemmän kuin yksikään jyvän osa sellaisenaan saa aikaan.

On täysin käsittämätöntä, että täysjyvän arvostus on niin heikko, että ravintolat, päiväkodit, koulut, työmaaruokalat, sairaalat jne. tarjoavat pastan, riisin ja leivänkin lähes poikkeuksetta valkoisena. Tietoa täysjyvän terveysvaikutuksista pitäisi todellakin olla riittävästi oikeiden valintojen perusteeksi.Miksi se ei muutu käytännöksi? Kysyntä määrää tietenkin paljon tarjontaa, mutta esim. lapsille, nuorille ja vanhuksille päivittäin tarjottu perusruoka-aine tulisi valita terveellisyys-periaatteen eikä esim. hinnan ja tarjonnan mukaan. Ravintolan asiakkaana kannattaa pyytää patongin tilalle täysjyväleipää.Olen muuten kokeillut ja saanut takahuoneesta tuodun kuivan, todennäköisesti tarjoilijan henkilökohtaisen eväsleivän eteeni ;)

Haastan kaikki lahtelaiset, jotka vastaavat omasta ja läheisten terveydestä, täysjyvätalkoisiin. Koulujen keittäjät, keskuskeittiöt, perheenäidit....terveellisempi arki on tietoisen valinnan takana, tartu kokojyvään!!