Säteily iholla

Wednesdayna 18. Augustta 2010

Iho on suurin elimemme. Minän rajoillamme on monta tärkeää tehtävää suojaamisesta, lämmönsäätelystä, ilmaisusta aistimuksiin. Ihollamme on myös ainutlaatuinen muisti. Se on peili, joka heijastelee elämäntapoja, hyvinvointia, stressiä ja myös tunteitamme. Ihomme rakentuu pintakerroksesta eli epidermiksestä ja dermiksestä eli verinahasta. Epidermiksen ravitsemus tapahtuu dermiksen sidekudoksen kautta.

Auringosta tuleva UV-säteily vaikuttaa ihoomme ja kehoomme monin tavoin. D-vitamiinin muodostuminen, vastustus- ja suorituskyvyn lisääntyminen, aineenvaihdunnan vilkastuminen ovat UV- säteilyn positiivisia vaikutuksia. Kuitenkin on muistettava, että UV- säteet vaurioittavat ihoa. UVA ja UVB- säteiden yhteisvaikutuksena tapahtuu ihon ruskettuminen. Se on ihon oma suojautumisreaktio haitallista säteilyä vastaan. Ihon ruskettuminen, melanosyyttisolujen aktivoitunut toiminta, suojaa ihoa UV- säteiltä. UV- säteet saavat myös aikaan ihon puolustuskeinona myös ihon paksuuntumisen. Niin kaunis kun ruskettunut iho onkin, suurin elimemme on ruskettuessaan käynnistänyt pelastaumisreaktion eryteeman välttämiseksi. Jos säteilyä tulee liikaa, iho palaa. Se on näkyvä osoitus siitä, että UV-säteilyn aiheuttamat soluvauriot ovat ylittäneet ihon sietorajan. Soluilla on valovaurioita varten oma ”repair”-järjestelmänsä, joka on jokaisella yksilöllinen. Palaminen on erittäin haitallista, koska ihosyöpä kehittyy usein niille alueille, jotka ovat palaneet ja altistuneet usein UV- säteille.

UV-säteily ei nopeuta ikään liittyvää ihon vanhenemista vaan on oma ilmiönsä. Ihon ennenaikaisen vanhenemiseen, valovanhenemiseen liittyy aurinkoelastoosi eli säteilyn aiheuttama kimmokudoksen surkastuminen. Se näkyy iholla syvinä ryppyinä, atrofioitumisena eli kuivumisena ja ohenemisena ja pigmentaatioina . Iho ei koskaan unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Siksi on syytä välttää UV-säteilyä tai suojautua siltä myös silloin, kun välitöntä palamisvaaraa ei ole.

UV- säteily on yksi tärkeimmistä tekijöistä vapaiden happiradikaalien toiminnan kiihtymiselle. Vapaat happiradikaalit ovat hapen osittain pelkistyneitä yhdisteitä, jotka ovat parittoman elektrodinsa takia hyvin reaktiivisia ja voivat aiheuttaa soluvaurioita. Elimistömme pystyy oman järjestelmänsä ansiosta torjumaan happiradikaalien tuhotyötä tiettyyn rajaan saakka, mutta esim. liiallinen UV-säteily, ilmansaasteet, stressi, kemikaalit, tupakointi jne kiihdyttävät hapetusta.  Seurauksena on soluissa nopeutunut ikääntymisprosessi ja vastustuskyvyn heikkeneminen.

Miten hoitaa ihoa, ”ihmisen pakkausta, johon dekoratiivinen kosmetiikka kohdistuu”?  UV-säteilyn haitoilta suojautuminen ja liiallisen säteilyn tietoinen välttäminen on tärkeä terveys- ja kauneustekijä. Ihon rakenteen tunteva luottaa enemmän terveisiin elintapoihin kuin poppakonsteihin. Ihon aktiivinen suojaaminen ympäristöstä tulevilta stressitekijöiltä on tärkeää tehdä tietoisesti. Kosmeettisia suoja- ja hoitoaineita kannattaa käyttää, mutta suurin vaikutus soluihimme on kuitenkin sisältötekijöillä.  Millaisia rakennusaineita pumppaamme solujemme käyttövoimaksi? Annammeko riittävästi aseita soluillemme taisteluun vapaita happiradikaaleja vastaan? Ne asiat, joilla rakennamme hyvinvointia koko kehoomme, toimivat myös ihomme parhaaksi. Yksinkertaista, mutta joskus niin monimutkaisesti iholla.

Avainsanat:

terveys