Rasvainen juttu

Sundayna 19. Septemberta 2010

Maalaisjärjen käyttäminen ja aiheeseen perehtyminen auttaa useimpien asioiden hahmottamisessa. Näin on myös rasvakeskustelussa, joka on jälleen kerran pulpahtanut mediaan. Sokeasti ei kannata uskoa valtion ravitsemussuosituksia, poppamiehiä, luontaistuotekauppiaita tai omaa tutuksi tullutta kulutustottumustaan. Totuus löytyy luonnosta. Luonto tietää mitä se tuottaa ja miksi. Olemme hämmentyneitä vain ja ainoastaan jalostusteollisuuden kuluttajina ja luonnosta etääntyneinä. Kuviteltu ja mainostettu terveystuote voi olla suorastaan vahingollista elimistöllemme.

Peruslähtökohta on se, että ihminen tarvitsee rasvaa. Aivoissamme on paljon rasvaa. Solut toimivat optimaalisesti vain saadessaan luonnollista rasvaa riittävästi. Ajattele, minkä ruuan elimistösi voi tunnistaa joutumatta teollisen prosessin tuotteiden uhriksi. Luonnossa ei ole kevytmargariinia eikä juoksevasta muodosta kiinteäksi pakotettua  kovaa rasvaa. Luonnossa on öljyjä ja voita. Solumme tunnistavat ne ja ne toimivat. Samoin luonnossa on kokojyväviljaa. Siellä ei ole valkoista viljaa eikä valkoista sokeria. Kuluttajan ja käyttäjän kannalta yksinkertaista ajattelua on luottaa siihen, mitä luonto tuottaa. Pähkinöissä, kalassa, oliiveissa, rypsissä jne on luonnollisia rasvoja, joita emme voi saada liikaa kun ainoastaan energiaan saannin kannalta. Voin käyttäminen on järkevämpää kuin teollisesti kovetettujen tuotteiden.

Ruokavalio on kuitenkin kokonaisuus, jolloin rasvakeskustelussa tärkeää on muistaa ja havainnoida myös se, mitä piilorasvoja käytämme. Piilorasvat ovat usein juuri niitä luonnottomia, epäterveellisiä rasvoja. Ravinnosta kiinnostuneena olen opiskellut, kokeillut ja lopulta löytänyt tien, jota kuvaa ehkä parhaiten se, että tieto ja ymmärrys aiheesta on, mutta ei aina voimia sen konkretisoitumiseen. Joskus uskoin rasvattomuuteen, joskus margariinin…Liikunnan harrastamisen myötä myös ravintotietoisuus ja kiinnostus kasvattivat etsijän lopulta yksinkertaiseen ymmärrykseen. Luonnollisuus on valttia. Lukijoilleni yksi konkreettinen vinkki. Syö paljon kalaa, paljon kasvisöljyjä niiden luonnollisessa muodossaan, kylmäpuristettuja öljyjä, hiukan voita, paljon keveitä juustoja ja tummaa suklaata, pähkinöitä ja muita mukavia luonnon herkkuja….Leivän päälle voit helposti tehdä oman levitteen: voita, kylmäpuristettua oliivi/rypsiöljyä, keitettyä vettä kaikkia kolmannes ja tehosekoittimeen. Mausteeksi ehkä valkosipulia ja yrttejä. Maistuu kokojyväleivällä paremmalta kuin valkoisella. Rasvainen ja maukas juttu.