Saattohoito

Sundayna 7. Marchta 2010

Saattohoito on kuolevan ihmisen hoitoa hänen viimeisinä viikkoinaan tai kuukausinaan ennen kuolemaa. Saattohoitoa annetaan potilaille, joiden sairaus on siinä vaiheessa, ettei sitä lääketieteen keinoin kyetä parantamaan. Saattohoidon tavoitteena on, että kuolema olisi potilaalle mahdollisimman kivuton.

Lahden kaupunginsairaalan palliatiiviselle osastolle haetaan vapaaehtoistyöntekijöitä, hakuaika umpeutuu näinä päivinä.
Koulutusta järjestetään huhti- toukokuussa saattohoidossa vapaaehtoistyöntekijöille.

Vapaaehtoistyöntekijä toimii palkatta , ihminen - ihmiselle periaatteella. Rooli on joustava ja epävirallinen, mutta siihen täytyy sitoutua. Henkilö saa itse päättää paljonko hän aikaa käyttää toimintaan. Vapaaehtoistyötä voi tehdä monipuolisesti, joko vierellä kulkijana tai omia taitojaan ja kykyjään monipuolisemmin hyödyntäen. Välittäminen ja sen osoittaminen on ennen kaikkea asenneasia, toiseksi ammattiasia. Sairaanhoidolliset ja lääketieteelliset toimet vaativat koulutetun henkilöstön eikä vapaa-ehtoistyöllä ole suinkaan tarkoitus korvata henkilöstöä.

Ajatus on erityisen hieno, toivottavasti toteutus myös onnistuu hyvin. Osaston toiminnan taustalla on inhimillisyyden kasvattaminen yhteistyössä järjestön kanssa. Mukana hankkeessa on päijät-hämeen saattohoidon tuki ry. Toiminnallisesti idean laajentaminen vapaaehtoisista hoitotyössä on erittäin kannatettava. Saatto-osaston toiminnasta on tullut minulle henkilökohtaista erittäin myönteistä palautetta. Omainen on soittanut kiittääkseen ja välittääkseen terveiset myös eteenpäin. Toivotan osaston toimille ja henkilökunnalle jaksamista työssään. Arvokas työnne ansaitsee kiitoksen.

Avainsanat:

auttaminenpalvelut