Sari Niinistö eduskuntavaalien 2011 ÄÄNIHARAVA

Fridayna 4. Februaryta 2011

Sari Niinistöstä ääniharava Hämeestä


Sari Niinistö on ollut aina halukas vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Niinistö lähti mukaan kokoomuksen paikallisyhdistystoimintaan vuonna 2005, ja kunnallisvaaleissa 2008 hän sai ison äänivyöryn. Nykyisin Sari toimii Lahdessa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana, jonka budjetti vuositasolla on noin 300 milj. euroa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa koko kaupungin vuosibudjetti on samaa luokkaa. Hänen toimintaansa Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana on kiitelty yli puoluerajojen niin Keskustasta, SDP stä, Kristillisistä, Perussuomalaisista, Vihreistä aina vasemmistoon. Lautakunnan päätökset ovat päättyneetkin lähes aina 100% yhteispäätöksellä vaikka lautakunnassa onkin käsitelty suuntaa muuttavia kiperiäkin asioita.


Sari Niinistöä on pyydetty tarttumaan vielä isompaan haasteeseen, ja hän on valmis siihen: Sari toimii kansanedustajanamme keväästä 2011 alkaen!


Asetelmat ennen vaaleja 2011


Kokoomus sai edellisissä eduskuntavaaleissa 2007 neljä paikkaa hämeestä. Tällöin kokoomuksen äänikuningas oli Jari Koskinen. Hänen paikkansa peri Kalle Jokinen Orimattilasta. Toinen nyt istuvista kansanedustajista Timo Heinonen sai 241 ääntä enemmän kuin Kalle Jokinen  2007 vaaleissa. Kolmas Hämeen edustajista on Ilkka Viljanen, joka niin ikään on ensimmäisen kauden kansanedustaja päästen läpi kolmannella yrittämällä. Pitkäaikaisin Hämeen edustajista on Tuija Nurmi, joka on istunutkin eduskunnassa useita kausia.


Uusi Lahti on toiminut pitkään valistuneena Lahtelaisen ja Päijät-Hämäläisen politiikan havainnoijana. Lehden päätoimittaja Tommi Berg tarjosikin Sari Niinistölle kärkipoliitikkojen haastajan viittaa. Äänikuninkuus (kuningatar) ei myöskään ole poissuljettu.   

Vaalispekulaatio 1/3: Kokoomus (Tommi Berg Uusi Lahti, 5.1.2011)


”Lahtelaisista kansanedustajista ilkka Viljasen ja Tuija Nurmen vaalikaudet ovat menneet hyvinkin erilaisissa merkeisä. Viljanen on toiminut paitsi valtuuston puheenjohtajana , myös uuusi Kunta –hankkeen puheenjohtajana. Jos hanke olisi mennyt komeasti maaliin saakka, olisi Viljanen saanut siitä sulan hattuunsa ja nosteen vaalikampanjalleen.
Nyt hän joutuu taistelemaan lehtien palstoja myöten mm. heinolalaisten itsenäisyystaistelijoita kanssa. Se tuskin oli omiaan vahvistamaan hänen kannatustaan Lahden ulkopuolella. Samanaikaisesti Tuija Nurmi on pysytellyt sivussa päivänpolttavista paikalliskähinöistä ja kierrellyt pitkin poikin maakuntaatekemässä vaalityötä sellaaisella aktiivisuudella, että se on ehtinyt herättää kanssapoliitikoissakin ihmetystä aikataulujen yhteensovittamisesta. Välillä aikatauluratkaisut ovat olleet luettavissa lehti-ilmoituksistakin, kun Nurmi on mm jättänyt lahden valtuustoseminaarin väliin kiertäessään samanaikaisesti pitkin maakuntaa kansalaistapaamisissa.


Viljanen saa toiminnallaan enemmän arvostusta kanssapäättäjien keskuudessa, mutta vaaliuurnilla jokaikisen markkinakojulla kahvikupillisella käyneen kansalaisen ääni on yhtä tärkeä.”


”Samanaikaisesti uudet haastajat hengittävät kovaa niskaan. Viime kuukausien yhdelle jos toiselle on soviteltu epävirallisissa puheissa Viljasen ja Nurmen uhkaajan viittaa. se kuuluu luonnollisesti kuvaan kisan kiihtyessä pikku hiljaa. Viime kerralla Hämeen vaalipiirin viimeinen kansanedustajan paikka irtosi Timo Heinoselle 4524 äänellä. Siinä on ensimmäinen tavoite jokaiselle uudelle yrittäjälle.


Lahtelaisista ehdokkaista Sari Niinistöllä on kisaan sopiva tausta, sillä hän on asunut suunnilleen puolet elämästään Hämeenlinnassa ja puolet Lahdessa. Niinistö tuli politiikkaan mukaan viime kunnallisvaaleissa ja tuli valituksi reilun 500 äänen potilla.
Äänimäärän siivittämänä ja kokeneempien kieltäydyttyä Niinistö nousi kovaan paikkaan sosoaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi. Puheenjohtajan kokemattomuus ei ollut rasite ainakaan toimialajohtaja Markku Tervahaudalle, joka Lahdesta lähdettyään liittyi Niinistön tukiryhmään.”


”Vaalikampanjoinnin aktiivisuudesta Niinistön tavoite ei jää kiinni, sillä hän on kesästä lähtien vaalipiirin turuilla ja toreilla jalkatyötä vähintään yhtä paljon kuin istuvat kansanedustajat.”


Myöhemmin Hämeen vaalipiiriin on asetettu ehdolle Juha Rostedt ja Wilson Kirwa Lahdesta. Aika näyttää miten he tulevat hämmentämään lahtelaista ja Päijät-Hämäläistä Kokoomuksen vaalipakkaa. Ehdokasasettelu on niin mielenkiintoinen, että uskon kantahämäläisiä ääniä virtaavan Päijät-Hämeeseen, eikä päinvastoin.

Kari Tuominen