Reuma

Wednesdayna 31. Marchta 2010

Heinolan Reumasairaalan toiminta päättyi, kansan mielenilmauksista huolimatta. Minullekin paikka on tullut henkilökohtaisesti erittäin tutuksi. Äitini on ollut sairaalassa useita pitkiä jaksoja. Samoin olen myös vieraillut lääke-edustajan työssäni ko. sairaalassa useita kertoja. Sairaalassa sai todella ammattimaista hoitoa. Sain eilen vihreän kirjan- Reuma-reumasairauksien osaamiskeskus 50 vuotta. Sitä selaillessa tulee haikea olo. Monestakin syystä. Kun ensimmäiset uutiset aiheesta reuman mahdollisesta lopettamisesta rantautuivat, keskustelin toimialajohtajamme kanssa tilanteesta. Kuntayhtymä tuottaa Lahden kaupungin erikoissairaanhoidon palvelut. Kunnat ja kuntayhtymät ovat vähentäneet ostojaan reumalta. Ja sitten kävi kuin kävikin näin. Mutta Toivon poliitikkona haluan uskoa ministeri Risikon näkemykseen siitä, että potilaiden hoito voidaan todella järjestää hyvin keskussairaaloissa. Siirtymäaikansa asialla on kuitenkin varmasti.Tänään kokoomuksen nettisivuilta löysin tietoa jatkon suunnitelmista.Sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan, Valviran ja yliopistosairaaloiden sekä Reumasäätiön omistaman sairaalan edustajat neuvottelivat reumasairaiden jatkohoidon järjestämisestä tiistaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtamissa neuvotteluissa haettiin ratkaisua siihen, miten reumapotilaiden kokonaisvaltainen hoito pystytään varmentamaan Reumasäätiön sairaalan lopettamisen jälkeen. Reumasäätiön sairaalan potilaiden erikoissairaanhoidon järjestämisen vastuu siirtyy sairaanhoitopiireille ja tarvittaessa yliopistollisiin sairaaloihin.Sosiaali- ja terveysministeriö ohje on, että Reumasäätiön sairaalaan ja sairaanhoitopiireihin järjestetään neuvontapalvelujat, jotka helpottavat potilaiden ja omaisten hoitoon liittyvissä kyselyissä.

Lapsipotilaiden jatkohoidon järjestämiseen katsotaan tarvittavan erityisjärjestelyjä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin muodostetaan koordinaatioyksikkö, joka tukee sairaanhoitopiirejä alle 16-vuotiaiden potilaiden jatkohoidon järjestämisessä. Tarkoituksena on varmistaa, että lapsipotilaat tulevat hoidetuiksi. Poikkeusjärjestely on voimassa toukokuun loppuun.

Avainsanat:

terveyspalvelut