Mikä mieli, mieli maasta?

Sundayna 21. Februaryta 2010

Keskiviikon Uusi Lahti- lehden luettuani yllätyin...ns. psykiatrian viikko tai avo-osasto oli yhtäkkiä pistetty lääkäripulan tms. syiden takia lopetukseen nopealla aikavälillä. Taustaksi voin kertoa, että suljetut osastot huolehtivat vaikeasti sairaista jotka tarvitsevat itsensä tai toistensa takia turvaa ja hoitoa. Avo-osasto tai nykyisin viikko-osasto on mahdollistanut "vapaamman" hoidon, kuitenkin turvallisesti osastolla. Hoitoon on voinut vaikeasti uupunut, masentunut tms joutua - saanut avun - suljettua osastoa ei olisi tarvittu eikä avohoito olisi riittänyt..No, nyt asiat muuttuvat ja muutos on yleensä positiivinen ja tarveharkintainen kun asiantuntijat sen suunnittelevat. Yhtälö lahtelaisen näkökulmasta vain pelotti. Meillä on meneillään hanke, jossa  koostetaan ja yhtenäistetään hajanaisiksi ja liian vähiksi resurssoidut, pääasiassa ostopalvelut. Hoitoon pääsy on ollut ja on edelleen vaikeaa. Perustason tuki ja kotiin viety tuki, varhaisen puuttumisen kontaktit ja säännöllinen arviointi on ollut Lahdessa puutteellista. Se on johtanut siihen, että erikoissairaanhoidon kustannukset psykiatriassa ovat meillä olleet suhteellisen suuret verraten muihin kuntiin. Se kertoo varmasti monestakin asiasta, mutta myös siitä, että kun perustason homma ontuu, erikoishoitoon ohjautuu yhä vaikeampia hoidettavia.Kentän kokoaminen ja resurssointi on Lahdessa meneillään, joten ajatukseni jutun luettuani liittyivät siihen, miten nämä toimet kohtaavat, jotta potilaat eivät kärsi.

Tässäkin sairausryhmässä varhaisella puuttumisella ja ennaltaehkäisyllä saataisiin parhaat tulokset yksilön ja yhteiskunnan kannalta. En vastusta laitoshoidon purkamista, kun avopuolella on mietitty miten haasteisiin siellä pystytään ja voidaan vastata. Viikko-osasto oli välimuoto  -jos suljettuun ei ollut tarvetta.mm.synnytyksn jälkeisestä masennuksesta kärsivät voivat ottaa vauvan mukaan avo-osastolle - suljetulle lasta ei voi viedä.

Otin yhteyttä kuntayhtymään ja Lahden soteen -  sanomana -miettikää vielä, onko kaikkien nappuloitten paikkaa mietitty mielen synkkyydestä kärsivän kannalta riittävän perusteellisesti. Hyvin toteutettu hoito pelastaa elämään ja kuoleman tai synkän elämän ei tarvitse olla enää vaihtoehto. Hyvä psykiatrinen hoito on ennenkaikkea myös tuottavaa työtä. Osaston kohtalo ja aikataulu avohoidon kuntoon saattamiseksi on vireillä. Psykiatripula on  kylläkin valtakunnallisesti totta. Täytyy toivoa, että lääkäreissä heräisi halua erikoistua enemmän mielen mielenkiintoiseen maailmaan. Minua se on aina kiinnostanut ja kuka ties alan vielä vanhoilla päivilläni tahtoa virallistettua tietoa nuppiin...who knows

Avainsanat:

terveyspalvelut