Lanun puisto

Saturdayna 15. Mayta 2010

Lanu-puisto on veistospuisto Lahdessa Kariniemenpuistossa. Puistossa sijaitsee 12 Olavi Lanun suurta betonista valettua veistosta.Puisto rakennettiin vuosina 19881992. Veistoksia on  puistoon suunniteltuja ja aikaisempien teosten uudempia versioita. Valamisessa oli apuna Lahden taideinstituutin opiskelijoita. Veistokset on suunniteltu sulautumaan ympäröivään luontoon: niiden väritys muistuttaa luonnonkiveä ja veistosten sallitaan sammaloitua.

Lanu-puisto sijaitsee Kariniemenmäen länsirinteellä. Lahden satamasta on mahdollista nousta kävellen ylös mäelle. Mäen päällä sijaitsevalle pysäköintialueelle vievä tie on suljettu yleiseltä liikenteeltä puomilla; huonosti liikkuvat pääsevät tarvittaessa bussilla pysäköintialueelle.Puomilla sulkeminen on mielestäni hieman kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on ymmärrettävää, että häiritsevä pörräys halutaan lopettaa. Toisaalta puomi estää myös turisteja ja kaupunkilaisia ajamasta ylös maisemia ihmettelemään. Varsinkin, kun ajotien suunnasta ei ole mitään opastusta tai selvennystä Lanun puiston ideasta, voi katsojakunta jäädä turhan vähäiseksi. Veistokset sijaitsevat yhtä lukuun ottamatta pysäköintialueelle johtavan tien ja pysäköintialueen oikealla puolella (Vesijärven puoleisella rinteellä). Veistokset on sijoitettu valaistujen jalankulkukäytävien varrelle.

Ongelma alueella on nykyisin se, että puisto alkaa ”metsittymään” ja alueen hieno sijainti ja arvo eivät nykyisellään pääse oikeuksiinsa. Kulkureitit ovat ruohottuneet ja ylätasanne vielä vailla loogista käyttöä. Aluetta on myös vaikea löytää, varsinkin jos lähestyy paikkaa kariniemenkadun suunnasta. Ellei mäellä tiedä sijaitsevan yhtä Lahden upeimmista luonnonpaikoista, ohi ajaa niin että hupsahtaa.Alueella liikkuessani olen monesti miettinyt, että se pitäisi kunnostaa arvoiseensa kuntoon. Patsaat ovat, ja niin kuuluu ollakin, taiteilijan toivomuksesta metsän katveessa, hieman sammaloituneena..Se kuuluu tunnelmaan. Mutta paikkaan pitäisi olla helpompi löytää ja päästä. Miljöön tulisi tukea taidepuistoa ryhdikkäämmäällä ympäristöllä.

Soitin Lahden kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvoselle ja keskustelimme alueen suunnitelmista. Ilahduttavaa oli kuulla, että ajatuksena on siirtää ylätasanteelle sinisiipikatos, jota voisi käyttää eri tapahtumien yhteydessä moniin tarkoituksiin. Puukulttuurin kanssa on vireillä näköalatasanteen saaminen mäen rinteeseen. Jyrkimmissä nousuissa on tarkoitus uusia hiukan rappusia. Hienoja asioita, jotka todellakaan eivät ole kalliita investointeja imagon kohottamiseksi. Esitin toiveen, että kyltityksiä pitäisi tehostaa eri tulokulmiin, jotta myös ulkopaikkakuntalaiset löytäisivät helpommin viehättävän puiston. Jossain kulmassa vanha kyltti onkin, mutta uusiminen ja selkeyttäminen tekisi terää. Ovathan tällaiset viheralueet myös mitä parhaimpia kaupunkimme vetovoimatekijöitä. Lanun puisto tulisi kytkeä saumattomammin pikku-veskun kanssa yhteen ja erilaisissa tapahtumissa aluiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen toisi lisäarvoa kaikille. Neuvonen lupasi laittaa asiaa vireille. Ehkä jo tänä kesänä lahtelaiset ja ulkopaikkakuntalaiset tekevät Lahden keskustan tuntumasta uuden löydön. Opastuksia vehreään taidepuistoon, tästä alkaa reitti!