KESÄMÄSÄ- tapahtuman avaus, Lahden satama

Fridayna 25. Mayta 2012

Hyvät lahtelaiset kesämäsän osanottajat

Tervetuloa Kesämäsä-tapahtumaan. Mikä kesämäsä tarkoittaa? KesäMäsä on yhdistysten, yritysten ja yleisön monipuolinen kohtaaminen. Mukana kymmeniä vammaisjärjestöjä ja palveluntuottajia, Leikitelläämpä hieman sanoilla. Kesä tarkoittaa kesää, Mäsä - Mä ja sä – minua ja sinua, yhdessä tekemistä.

Tämä on tapahtuman 10 vuotisjuhlavuosi eli 10 vuotta on tehty yhdessä. Tapahtuman järjestävät Liipolan lähiöseura ry, Päijät-hämeen MS-yhdistys ja Invalidiliitto. Tänä vuonna mukana on vammaisjärjestöjä 24, yhdistyksiä 15, yrityksiä 14 ja makasiinissa 13 osallistujaa. 5 vuotta tapahtuma on ollut tässä muodossaan. Kaikki sai alkunsa 10 sitten kun MS-yhdistys järjesti makasiinissa tanssit. Sitten pikkuhiljaa tapahtuma alkoi laajentua.. Viime vuonna kävijöitä oli melkein 5000.

Kesämäsä tapahtuma on oiva osoitus siitä, mitä yksittäiset toimijat voivat saada aikaan yhteistyöllä. Yhdistysten ja järjestöjen haasteena onkin se, että sisäänlämpiävyyden sijasta katsotaan asioita yhdessä ja laajennetaan toimintaa ja hankitaan verkostoja ja yhteisiä näkyjä. Silloin kaikki toimijat hyötyvät ja toiminta houkuttelee mukaan myös uusia ihmisiä. Kesämäsä tapahtumassa on onnistuneesti yhdistetty oman asian esillä pitäminen ja yhteistyön voima. Puksu-juna hakee palvelutaloista ihmisiä mukaan tapahtumaan ja monelle osallistujalle jo tuo matka on elämys. Kaupunki maksaa satamavuokran. Yhdistykset maksavat paikastaan, mutta saavat myydyistä tuotteistaan tuoton itselleen. Lopputuloksena on tapahtuma, joka vuosi vuodelta kokoaa enemmän ihmisiä yhteen nauttimaan yhdessäolosta ja kesästä.

Järjestöjen ja vapaaehtoisten kansalaisten tekemä työ on merkittävä voimavara yhteiskunnassamme. Järjestöjen hyvät toimintaedellytykset lisäävät ja vahvistavat demokratiaa ja sosiaalista pääomaa. Järjestötoiminta osallistaa ihmisiä. Kun kunnissa pyritään tuottamaan peruspalveluita, tuottavat järjestöt korvaamattoman arvokasta vaikuttamis- vertais- ja vapaaehtoistoimintaa. Voidaankin sanoa leikillisesti, että ilman vapaaehtoisia ihmisiä ja järjestötoimintaa hyvinvointiyhteiskuntamme saisi sydänkohtauksen ja pysähtyisi. Mistä hyvinvointi sitten syntyy? Ihmisten hyvinvointi syntyy osallisuudesta ja hyvinvointia rakentavat nimenomaan ihmiset ja yhteisöt. Ihmiset tarvitsevat mielekästä tekemistä ja hyviä ihmissuhteita. Tässä yhteydessä onkin syytä kiittää kaikkia niitä kymmeniä vapaaehtoisia talkoolaisia, jotka ovat osallistuneet myös tämän tapahtuman järjestämiseen omalla arvokkaalla panoksellaan.

Minulla on ilo toimia tämän tapahtuman suojelijana. Toivon, että tapahtuma saa jatkoa myös ensi vuonna ja mukana on taas uusiakin toimijoita. Tämän päivän ohjelmassa on erilaisia näytöksiä, arpojen myyntiä, kilpailuja, julkkiskisa ja paljon muuta erilaista toimintaa. Vietetään yhdessä viihtyisä päivä Lahden "olohuoneessa" eli satamassa. Omasta ja Lahden kaupungin puolesta toivotan kaikille aurinkoista ja antoisaa kesämäsä-päivää!

Avainsanat: