Tilapäinen valiokunta- toverituomioistuin

Mondayna 5. Octoberta 2020

Ohessa kannanottoni tänään 5.10 käsiteltävään valtuustoaloitteeseen: Tilapäisen valiokunnan perustaminen:

”Onko luottamus ja sitä kautta edellytykset valtuuston valitsemien tehtävien hoitoon edelleen olemassa valtuutettu Francis McCarronin ja varavaltuutettu Terttu Pohjolaisen osalta?”

Osa salissa istuvista ei näköjään ymmärrä tai halua ymmärtää, että Hyvinvointikuntayhtymällä on palveluissa vahva järjestämisvastuu. Omistajaohjauksen tulisi tarkoittaa talousraamikeskustelua ja palvelusopimuksien jumppaamista. Omistajaohjaus on kuitenkin käytännössä ihan jotain muuta, operatiivista askartelua ja myös sivusta johtamista. Yhtymän on kannettava maakunnallinen vastuu palveluista. Olen kuullut useasta suusta, että kaupungintalolla käytetään päivittäin paljon aikaa sekä Lahden viranhaltijoiden että poliitikkojen toimesta yhtymän asioiden puimiseen ja erilaisten varjoesitysten luomiseen yhtymän järjestämisvastuulla olevista asioista. Yhtymä on parantanut juoksuaan jatkuvasti vahvan johtajistonsa ansiosta. Samaan aikaan Lahden kaupungin talous on sukeltamassa muista kuin sote- syistä. Jos yhtymän päättäjiin ja johtoon ei ole luottamusta, meidät on erotettava. Jos on luottamusta, sotepuuhastelut on kunnantaloilla lopetettava ja kyettävä keskustelemaan isoista, strategisista linjoista.

Me keskustelemme nyt itse asiassa siitä, että demarien arvovaltaa Lahdessa on loukattu. Meidän pitäisi keskustella siitä, mitä on omistajaohjaus, oliko yhtymäkokousmalli sittenkään perusteltu, jos oli, miten toimii perussopimus ja pitäisikö sitä kenties muuttaa?

Yhteisyritys on ollut poliittisesti kiihottava kohtuullisen pieni yksityiskohta yhtymän valtavassa toimintakentässä. Poliittinen vastustus asialle saa tragikomedisen huipennuksen tänä iltana valiokuntaesityksen muodossa. Lahti on antanut omistajaohjauksena tiukan talousraamin yhtymälle. Yhtymässä on ryhdytty ennakkoluulottomasti toimeen palvelujen turvaamiseksi ja parantamiseksi ilman että kustannukset nousisivat. Lahti ohjasi kuitenkin yksittäisessä yritysasiassa vasemmistovetoisesti yhtymää ideologiaan perustuen. Kun Francis ja Terttu eivät tähän suostuneet, halutaan rankaista heitä, jotka kuuntelivat mielummin omantuntonsa ääntä kuin epäjohdonmukaista omistajaohjausta.

”Kosto, kauna ja kateus”- kolmen K:n voima vie tätä valiokuntakuntahanketta eteenpäin. Kulutetaan veronmaksajien rahaa ja päättäjien aikaa epäoleellisiin asioihin. Omaa harkintaa on aiemminkin yhtymäkokouksessa voinut kuunnella ilman erottamisvaateita kaikista luottamustehtävistä, viittaan aiempiin kokouksiin ja useisiin puolueisiin. Miksi juuri nyt, tehokkaampia ja saavutettavampia sote-palveluita edistäneet poliitikot ovat löysässä hirressä? Uskallan aprikoida todellisia syitä ääneen. Kokoomus on kirosana joillekin tässä salissa. Taloustietoisuus, monituottajuus, ihmisten valintoja kunnioittava politiikka ja ennakkoluulottomat ratkaisut eivät sovi kaikille. Vasemmalla puolella on myös hampaankolossa Francista kohtaan asioita, joilla ei ole mitään tekemistä yhteisyrityksen tai politiikan kanssa. Hampaankoloja ei riittänyt puhdistamaan oikeudenkaan päätökset, nyt halutaan ottaa oikeus omiin käsiin.  KD saattaa kantaa kaunaa Tertun menettämisestä. Nämä seikat kiedotaan nyt valiokunnan muotoiseen inkvisitioon.

Katsokaa aloitteen allekirjoittaneita. Hävettää, hämmentää ja pelottaa. Jyväskylässä käytetään valiokuntaa murhasta epäiltyjen saamiseksi pois luottamustehtävistä. Lahdessa halutaan rangaista henkilöitä, jotka ovat halunneet turvata kuntalaisille paremmat terveyspalvelut ja he kuuluvat allekirjoittajien mielestä väärään puolueeseen.

 

 

 

Avainsanat: