Wednesdayna 10. Decemberta 2014

Anna perheellesi raitis joulu

WP_20141129_002.jpg

Juttu julkaistaan Orimattilan seudulla ilmestyvässä Olan Extraa -lehdessä 17.12.

Millaisen joulun sinä haluat antaa lapsillesi, jota he sitten muistelevat, kertovat kavereilleen ja aikanaan omille lapsilleen? Onko se lämmin yhteinen koko perheen joulu, josta jää kauniit muistot ja hymysuut?
Vai onko se alkoholin pilaama joulu, joka satuttaa pitkään? Pahimmillaan viinan pilaamat joulut jättävät jopa traumoja.
Myllyhoitoyhdistyksessä työskentelevä Sari Niinistö toimii kouluttajana Päijät-Hämeessä kouluilla ja oppilaitoksissa. Hän puhuu nuorille riippuvuuksista ja niiden vaikutuksesta elämään. Tässä Sarin näkemyksiä miten joulu voisi olla ihana juttu ja muisto kaikille.
- Suurimmalle osalle joulu on perheen aikaa, jolloin voi kiireettömästi viettää aikaa yhdessä. Osalle joulun kristillinen sanoma on merkityksellinen. Ruoka, juoma, lahjat, kuusi ja kynttilät jne. kuuluvat monien joulunviettoon.

Alkoholin käyttö on lisääntynyt, valitettavasti myös jouluna. Nykyisin myös monet naiset ryyppäävät siinä kuin miehetkin. Mistä se johtuu?

- Tasa-arvoistuminen on tullut myös päihteiden ja alkoholin kulutukseen. Naisten asema on yhteiskunnassa muuttunut monissa asioissa positiiviseen suuntaan, enemmän itsenäisyyttä, taloudellista riippumattomuutta ja enemmän vapaa-aikaa. Alkoholin kulutus liittyy monesti sosiaaliseen elämään, jollekin se on stressin poistoa tms. - Alkoholin kulutuksessa ei toivoisi näkeväni tätä tasa-arvoistumista, koska nainen kestää miestä huonommin alkoholia ja alkoholisoituu myös monesti nopeammin.
Suomessa noin 90 prosenttia aikuisväestöstä käyttää alkoholia. 10 prosenttia on alkoholisteja, jotka eivät hallitse käyttöään, parillakymmenellä prosentilla juominen on suurkulutusta, josta tulee myös terveys- ja sosiaalisia haittoja. Kun alkoholisti juo, ei hänelle ole merkitystä onko pyhä vai arki, alkoholia juodaan aina kun on mahdollisuus ja joulun pyhinä monilla on pitkät vapaat. Silloin myös ongelmat tulevat esille, kun on mahdollisuus pitkään juomaputkeen.

Se riippuvuus

Sari tietää, että ennen riippuvuuden kehittymistä ihminen voi päättää, että käyttää
alkoholia kohtuullisesti niin, että ei humallu. Kun riippuvuus on kehittynyt, eli on kyse alkoholismista, hallinta ja hillintä harvoin enää onnistuu.

- Silloin on ainoa vaihtoehto olla kokonaan juomatta, jos on muutokseen motivoinut ja saa tilanteeseensa apua.

- Kaiken kaikkiaan joulun pyhiä voisi enemmänkin juhlistaa ilman päihteitä ja luoda juhlan
tuntua ruualla, yhdessäololla, alkoholittomilla juomilla jne. Ei alkoholin tarvitse kuulua aina juhlaan. Kymmenisen prosenttia suomalaisista on kokonaan raittiita ja aivan varmasti he nauttivat pyhistä vähintään yhtä paljon kuin alkoholin kuluttajatkin.

- Jos alkoholia haluaa käyttää, on syytä huomioida lapset ja välttää lasten seurassa humaltumista. Lapset kokevat itsensä turvattomaksi humalaisen aikuisen seurassa
Sarin mielestä muutama lasillinen vaikka viiniä ruuan kanssa tai lämpimät glögit eivät aikuista humalluta. Humalajuominen on aina haitaksi niin juojalle itselleen kuin läheisillekin.

Jos kotona on alkoholiongelmia, niin mitä pitää tehdä?

- Riippuvuudesta kärsivälle ihmiselle kannattaa tarjota mahdollisuus lähteä hakemaan apua juomiseensa. Läheisten ei pidä suostua sijaiskärsijöiksi ja huonoa kohtelua tai väkivaltaa tms. ei pidä sallia, vaan tarvittaessa on pidettävä kynnys matalana myös läheisten hakea apua. Alkoholistin käytös vaikuttaa aina koko perheeseen.

- Joulun aikaan olisi hyvä, jos alkoholistiperhe saisi tukea ja apua esim. sukulaisilta
niin että lapsillekin voitaisiin turvata päihteetöntä joulua.
- Alkoholistia ei pidä myöskään suojella salaamalla ongelmaa ympäristöltä, koska se vain pahentaa tilannetta. Kannattaa avoimesti tunnustaa tilanne ja lähteä hakemaan apua koko perheelle.
- Joulu on monille vuoden kohokohta ja erityisesti lapset odottavat kovasti joulua. Jotta lasten muistot juhlasta olisivat hyviä, kannattaa lapsilleen tarjota raitis joulu ja harrastaa lasten kanssa ulkoilua, pelata jne. Jos aikuiset käyttävät alkoholia, kannattaa muistaa, että jo muutaman annoksen jälkeen aikuisen käytös muuttuu lapsen silmissä ja turvattomuuden tunteita ei soisi kenenkään lapsen jouluna saavan kokea.
- Pidetään siis juomat kohtuudessa tai kokonaan pois perhejuhlista ja nautitaan elämästä jouluna ilman päihteitä.


Oikein hyvää joulumieltä, lämmintä yhdessäoloa ja valoa vuoden pimeimpään aikaan toivon kaikille lukijoille, Sari toivottaa.

Avainsanat: