Lehtikirjoituksia 2008

Uusi Lahti Wednesdayna 1. Octoberta 2008

Vanhusten ravitsemuksesta

Joitain viikkoja sitten uutisoitiin, että nyt vain kolmannes vanhuksista on aliravittuja, prosentti kun taannoin oli ollut tuntuvasti korkeampi. Selvitystutkimuksen mukaan yksi suurimpia syitä vanhusten aliravitsemukseen on se , etteivät hoitajat ehdi huolehtia vanhusten auttamisesta ruokailun aikana.Ongelma ei hoitajien työmoraalissa, he kyllä haluaisivat kyllä tehdä työnsä hyvin, jos resursseja vain olisi. Päijät-hämäläisittäin tilanne heikkenee toiseltakin suunnalta - muutama viikko sitten luin ess jutun paikallisesta päätöksestä : sairaaloissa ruuan laatu heikkenee, koska elintarvikekustannukset nousevat. Esim. lohi vaihtuu seiksi. Ruuan laadusta siis tingitään.

Jotta huonokuntoinen vanhus söisi riittävästi, täytyy ruuan olla maukasta ja vaihtelevaa. Ja esim. rasvaisen lohen ja kuivan sein ravintoarvot ovat aivan erilaiset. Vanhusten D-vitamiinin saannista tulisi erityisesti huolehtia ravinnon avulla. Harvaa vanhusta kun ehditään myöskään laitoksissa ulkoiluttaa riittävästi tai lainkaan ...

Olemme uskomattoman suuren ja vakavan asian edessä. Väestö ikääntyy ja hoitajapula on todellisuutta. KOLMANNES suomalaisista vanhuksista laitoksissamme ovat ALIRAVITTUJA. Tämä asia vaatii tahtoa, tunnetta ja tekoja. Se edellyttää sitä, että päätöksenteko on ennakoivaa ja inhimillistä, ei sirpalepolitiikkaa. Ruuan laadun heikennys säästää ehkä sairaaloissa ym. elintarvikemenoja, mutta miten se vaikuttaa mm. vanhusten terveydentilaan. Terveydentila on suorassa yhteydessä ravitsemustilaan. Vanhuksille pitää saada monipuolista ravintoa, joka heillä on mahdollisuus myös syödä!

Vanhusten aliravitsemus on todellisuutta, emme voi ummistaa asialta silmiämme.

Sivistysvaltion tuntee siitä, miten se hoitaa lastensa ja vanhustensa asiat. Meillä on vielä paljon tekemistä.