Lehtikirjoituksia 2010

ESS ja Uusi Lahti Fridayna 8. Octoberta 2010

Tuulivoiman puolesta

Saksan Husum-Wind messuilla sai välähdyksen siitä, millainen voima tuulella ja sen käytöllä on maailmalla. Suomessa tuulivoiman hyödyntäminen on vielä aivan lapsen kengissä, minimaalinen osuus energiastamme imuroidaan taivaalta talteen…Messuilla oli n. 1000 näytteilleasettajaa, joista mukana muutama suomalainen .Vielä v.2000 tekniikka oli tuulivoiman osalta sellainen ettei energiaa voitu tuottaa Suomessa kannattavasti. Viime vuosina on edetty asioissa ja hallituksen risupaketti on päätöskierroksilla. Yhtenä osana sitä on tarkoitus tukea tuulivoimalla tuotettua sähköä. Sähkön tuotanto tuulivoimalla on Suomessa vielä pilottivaiheessa, tuki voisi mahdollistaa jopa 1000 uuden tuulivoimalan rakentamista sähköyhtiöiden toimesta. Tuki motivoi sähköyhtiöitä ottamaan riskin. Riskin ottamisen kautta myös työllistymis- ja työllisyysvaikutuksia saataisiin Suomeen. Tuulivoiman käytön lisääminen mahdollistaisi Suomessa kansainvälistä ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Tuuliatlaksen eli tuulikartoituksen tuloksena Suomessa voidaan todeta, että meillä tuulee riittävästi, myös talvella, jolloin energiaa tarvitaan eniten. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että korvaavaa energian tuotantoa ei tarvita paljon Suomessa ( hiili, vesi jne.) Suomessa ei ole kuitenkaan tuullut riittävästi vanhan tyyppisille voimaloille. Uusi teknologia mahdollistaa tuulen hyödyntämisen paremmin.

Suomessa periaatteellinen ilmapiiri tuulivoimalle on myönteinen. Asenteet ovat monesti sellaisia, että tuulivoima on ok niin kauan, kun mylly ei pyöri minun kotini läheisyydessä…Armeija on ehkä syystäkin huolissaan tutkaverkostosta ja sen toiminnasta ja luontoihmiset linnuista. Vihreän uusiutuvan energian puolesta on silti kaikkien helppo liputtaa myönteisesti.

Jotta suomalainen tuulivoimateollisuus olisi kansainvälisesti uskottava, on sen oltava uskottava ensin Suomessa. Uuden teollisuussektorin nousu olisi tärkeää Suomelle, yrityksille tuulivoimassa on mahdollisuuksia. Suomi on kuitenkin nyt niin takarivissä, että hyvällä syyllä voidaan kysyä, onko enää aitoja mahdollisuuksia nousta kansainvälisesti merkittäväksi toimijaksi? Menikö juna jo tai paremmin pyörivätkö myllyt muualla jo liian kovaa? Pitääkö suomalaisen pysyä suolla kuokkansa kanssa? Suomalainen suo, kuokka ja Jussi.