Lehtikirjoituksia 2014

Uusi Lahti 12.11.2014 Sundayna 16. Novemberta 2014

Teot ovat kauneinta puhetta, tekemisen tavat ratkaisevia

Teot ovat kauneinta puhetta, tekemisen tavat ratkaisevia

Sundayna 16. Novemberta 2014

Kokoomuksen julkinen kuva on ylimielisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla, kertoo puolueiden yhteinen imagotutkimus. Politiikan tekotapa on ratkaisevaa ja maine ja julkisuuskuva ovat yleensä ansaittuja eivätkä irrallisia, toteaa Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen 7.11 TV-haastattelussa.

Politiikan tuulet ovat vaihtelevia ja puolue toisensa jälkeen kokee nousu ja laskusuhdanteita. Milloin kansaan vetoaa Soini, milloin Sipilä, milloin Katainen tai Stubb. Aina kyse ei ole todellisesta asioiden hoitamisen laadusta tai tasosta. Kyse on monesti enemmän tekemisen ja ilmaisemisen tavoista. Kun jokin puolue nauttii ylimielisimmän mainetta, on mielestäni puolueen edustajien syytä katsoa myös nöyrästi peiliin. Miten ja kenen kasvoilla ja suulla onnistuisimme viestimään asioista rakentavasti, uskottavasti, nöyrästi ja kertoen onnistuneesti kansalaisten parhaaksi tekemistämme ratkaisuista? Mistä ylimielisyyden leima on syntynyt?

Kansalaisten kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen heikentyy, jos politiikan tekemisen tapa on ylimielinen tai tekijät haukkuvat toisiaan ja etsivät toistensa virheitä. On syytä muistaa, että psykologisesti toisten virheiden tai heikkouksien etsiminen on oivallinen tapa yrittää peitellä omia heikkouksiaan. Nälviminen johtaa vastapuolen haluun antaa samalla mitalla takaisin. Aikuisten hiekkalaatikkoleikit eivät mielestäni kuulu poliittiseen toimintaan sen enempää kuin muutenkaan työelämään. Poliittisen toiminnan kulttuuri on viime aikoina saanut mielestäni huolestuttavia piirteitä puolueiden välillä. Kyky toimia asiallisesti ja erilaisia mielipiteitä ja ihmisiä arvostavasti luo pohjan rakentavalle ja asioita eteenpäin vievälle politiikalle. Erilaisia mielipiteitä pitää pystyä kuuntelemaan ja arvostamaan. Silti pitää rohkeasti edustaa omia näkemyksiään. Yhteisten asioiden hoitaminen on taitolaji, kun politiikan toimijat edustavat erilaista arvomaailmaa ja aatteita. Teot ovat kauneinta puhetta. Pelkät teot eivät kuitenkaan riitä synnyttämään positiivisia mielikuvia, vaan toimintatavat vaikuttavat ratkaisevasti imagoon ja laatuun.

Puolue on kansanliike. Kuitenkin puolueen johdolla, kansanedustajilla ja johtavilla poliitikoilla kunnissa on iso merkitys. He toimivat puolueen julkisina kasvoina ja viestinvälittäjinä. Heidän vastuunsa mielikuvien synnyttäjinä on äänestäjää tai järjestötoimijaa suurempi. Johtajuuden haaste on, että se ei ole vallan tai voiman käyttöä siinä merkityksessä että se erottelisi ihmisiä tavallisiin tai erityisiin. Johtajuuden haaste on minä -tarinan asemasta löytää meidän tarina eli luoda aitoa me-henkeä, jossa ihmiset haluavat sitoutua yhteisiin päämääriin.

Pääministerimme Alexander Stubb toteaa Hämeen Sinituuli lehdessä:" Kokoomus on hyvä joukkue. Me kunnioitamme kilpailijoita ja teemme politiikkaa suoraselkäisesti." Sellainen kokoomus on toivottavasti seuraavan ylimielisyysgallupin häviäjä ja kannatusmittausten voittaja. Me emme voi vaikuttaa koskaan muuhun kuin omaan käyttäytymiseemme, toisista ihmisistä tai puolueista emme voi ottaa vastuuta. Meidän on onnistuttava edelleenkin olemaan Suomen uudistajia ja tekemään se oikeilla tavoilla. Sitkeällä työllä, yhteistyöllä ja nöyrällä otteella on maatamme rakennettava vaikeina aikoina. Siten syntyy luottamus, joka on ansaittua, positiivisesti ja asiallisesti.

Avainsanat: