Lehtikirjoituksia 2008

ESS Wednesdayna 23. Aprilta 2008

Tärkeä työ

Suomalaiset ovat työhönsä sitoutunutta kansaa. Niin tulee ollakin, mutta kaikilla asioilla on kääntöpuolensa. Samaan aikaan, kun osa ihmisistä turhautuu työttöminä, osalla on aivan liikaa töitä tehtäväksi.Asiat eivät vain syystä tai toisesta jakaudu tasapuolisesti. Työtön voi "uupua" ja passivoitua, sekä menettää lopulta uskonsa jopa työkykyisinsä. Töissä rehkivä voi taas joutua liiankin koville työelämässä, voi tulla tunne siitä, että että on korvaamaton työntekijä / yrittäjä. Tällaisessa tilanteessa yleensä lataa töihin niin paljon energiaa ja aikaa, että oma hyvinvointi alkaa hiljalleen kärsiä. Työ on tärkeää, kaikki työ on tärkeää ja työ tarjoaa mahdollisuuden oman ja ympäristön hyvinvoinnin kasvattamiseen. Viimeksi tänään kuitenkin uutisoitiin, että työuupumus on vakava paikka ja usein siitä nimenomaan kärsivät tunnollisimmat työntekijät. Työelämässä nykyään paineet ovat kovat. Se, mitä osaat ja tiedät, ei riitä koskaan. Aina tulee uutta, muutoksia ,paineita kehittyä jollakin sektorilla, oppia vaikka 4.s kieli jne.

Millä saisimme työn ja vapaa-ajan, työn ja työttömyyden optimaaliseen tasapainoon? Miten töitä riittäisi kaikille, ei kuitenkaan liikaa joillekin. Kyse on varmasti ennenkaikkea asenteesta. Päätöksentekijöiden taholta pitää varmistaa mahdollisuudet räätälöityihin ratkaisuihin työelämässä. Osa-aikatyöt, lyhennetyt työajat jne. ovat vain esimerkkejä mahdollisuuksista keventää työtaakkaa ja tarjota työn mahdollisuus entistä useammalle.

Henkilökohtaisella tasolla arvomaailma ratkaisee sen, miten suuren roolin työteolleen antaa. Ihanteellista olisi, että pystyisi sitoutumaan 100% työhönsä, mutta kuitenkin sitoutuisi myös 100% välittämään omasta hyvinvoinnistaan ja elämään täysillä muutakin kuin työelämää. Kun oma jaksaminen ja hyvinvointi on tärkeää, se näkyy myös arjen ratkaisuissa. Silloin ottaa aikaa liikunnalle, perheelle ja harrastuksille, unohtamatta sosiaalista elämää. On myös tervettä oppia sanomaan EI, silloin kun sille on paikka.   Vastuu ajastamme on itsellämme.