Mondayna 13. Marchta 2023

Opiskelijoiden asemaan kannustavuutta!

Minulta on kysytty useasti miten suhtaudun opiskelijoiden asioihin, erityisesti opintukeen ja tulorajoihin. Nykyinen järjestelmä ei ole kannustava. Opiskelijan pitäisi todella tarkkaan seurata koko ajan paljonko tekee töitä, ettei palkkasumma mene tietyn rajan yli. Järjestelmä on erittäin byrokraattinen ja kannustaa ottamaan tuen ja himmaamaan työntekoa. Jos opiskelija sitten ottaa tuen ja varmistaa että saa muutaman satasen kuussa, voi ahkeralle käydäkin virhe, jos tekeekin ohessa töitä ja hän joutuu palauttamaan saadut opintuet korkojen kanssa takaisin.
Olen sitä mieltä, että pieni opintotukemme ei pitäisi olla tulosidonnainen. Olen itsekin juuri äsken maksanut kelalle vuodesta 2021 tonnin laskun. Olin alkuvuodesta vielä opiskelija enkä voinut tietää kuinka paljon tienaan alkuvuodesta. Lisäksi luottamustehtävistä saadut kokouspalkkiot maksettiin tuolloin kolmen kuukauden välein, joten niillä eläminen ei ollut etukäteen mahdollista. Ne olivat tuolloin ainoa tuloni. En myöskään tekevänä ihmisenä jaksanut seurata kertymiä vaan varmistin toimeentuloni opintotuella ( ja tietysti osin lainalla)
Jos sosiaaliturvalla ja työttömänä eläminen on kannattavampaa kuin opiskelu ja sen ohella työn tekeminen, on yhteiskunnassamme paljon mätää. Kokoomus haluaa purkaa kannustinloukkuja ja mielestäni tämä opiskelijoiden aseman selkeyttäminen olisi tärkeää. Pienen opintotuen ohella pitäisi voida tehdä töitä niin paljon kuin jaksaa ilman että "rangaistuksena" tulee maksulappu isolla korolla pitkän ajan kuluttua. Tämän voisi tietysti välttää, jos jaksaisi seurata tulojaan ja palautella tukia. Vähintäänkin tulorajaa tulisi reippaasti nostaa, ellei sitä voida poistaa!
Opiskelu kannattavaksi ja kannustavaksi!

 

Avainsanat: