Lehtikirjoituksia 2012

Thursdayna 27. Septemberta 2012

Lapsille terveellinen päiväkotiympäristö

Lapsille terveellinen päiväkotiympäristö

Thursdayna 27. Septemberta 2012

 

Korjaustarpeessa olevien päiväkotien ja koulujen määrä Suomessa on noin 2000. Jopa kahdessa kolmasosassa päiväkoteja ja kouluja ilmoitetaan esiintyvän sisäilmaongelmia. Lahdessakin nämä ongelmat ovat totta. Päiväkotilapset ja myös henkilökunta viettävät noin 8-10 tuntia päivässä päiväkodissa ja altistuvat näin huonolle sisäilmalle. Vuorohoidossa olevat lapset altistuvat jopa pidempiäkin aikoja.

Lapseni aloittivat syksyllä Humpulan päiväkodissa ja rakennus todettiin käyttökelvottomaksi kosteusvaurioiden takia samalla viikolla. Päiväkodin toiminta siirtyy parakkeihin jouluun mennessä. Asiasta tiedotettiin vanhempainillassa, jossa tilakeskuksen edustajat vähättelivät ongelmaa. Kysyessäni miten tällaista tapahtuu 2000-luvulla peruskorjatussa rakennuksessa oli vastauksena ettei remontoidessa tiedetty eikä osattu ottaa huomioon kunnollisen korjaamisen edellytyksiä. Perusteena epäonnistuneelle korjaustyölle on käytetty myös sitä, ettei vastuullisia voida löytää koska he ovat jo eläkkeellä. Asenteessa olisi hurjasti korjattavaa. Paikka parakeille pitäisi löytyä nopeasti keskustasta, koska kymmenet lapset Humpulassa odottavat terveellistä ympäristöä syyssateissa kosteusvaurioiden keskellä. Positiivista on, että päiväkodin ammattitaitoinen henkilökunta, päiväkodin hyvä ilmapiiri ja toimintaideologia säilyvät parakkeihin siirryttäessä.

Päiväkotilapsilla ja koululaisella tulee olla turvallinen ”työpaikka”. Lapset eivät olosuhteitaan valitse eivätkä osaa myöskään valittaa ja vaatia. Mielestäni kaupunkimme investointilistan kärkihankkeina pitää olla terveiden ja turvallisten koulujen ja päiväkotien saaminen pikaisesti kaupunkiin. Kun rahaa ei kaikkiin hankkeisiin ja toiveisiin ole, lastemme terveys ja tulevaisuus on ensisijaisesti kaupungissamme turvattava. Terveet lapset tuovat elinvoimaa ja kasvua Lahteen ja ovat tärkeintä greencityä ja ympäristöämme. Muotoillaan homeettomat rakennukset lapsille ja nuorille ja kehitetään näin Lahdesta perheiden ykköskaupunki.

Avainsanat: