Lehtikirjoituksia 2010

ESS Fridayna 1. Januaryta 2010

Lahtelainen 10

Sibeliustalo täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Suomalainen koko kansan talo on ottanut kaupungissa paikkansa.

Mitä jos meillä ei olisi tätä lahtelaista valttikorttia? Olen iloinen, että päättäjät 10 vuotta sitten tekivät rohkean ratkaisun. Pelkästään viime vuonna 145000 ihmistä on saanut unohtumattomia elämyksiä. Kaikkiaan talossa on ollut yli 1000 konserttia ja lähes 1 000000 kuulijaa. Lahdessa on myös nuorilla ja aikuisilla oma klubi, joka on toimii talon sisällä. Inhimilliseen esitysaikaan, viihtyisässä ympäristössä on tarjolla huippuartistien rock-konsertteja. Vaikka viime vuonna mentiin taantumaan, nousi finlandiaklubin kävijämäärä lähes 50%. Ipanarockia lapsille, teini-idoleita ja keski-ikäisten klassikkosuosikkeja. Kaikille oli kysyntää.

Suuressa salissa stand-up koomikot, iltapäiväkonsertit, klassiset ja viihteen veteraanit takoivat uusia ennätyksiä. Musiikki toimii ja vetoaa riippumatta taloustilanteesta. Taantuman merkit talossa näkyivät lähinnä yrityskokouksissa ja niiden osallistujien määrässä. Tämäkin muutos näyttää jäävän väliaikaiseksi ensi vuoden kysynnän perusteella.

Talo ei ole ainoastaan lahtelaisen musiikkielämän sydän. Ainutlaatuinen miljöö, estetiikka, akustiikka, sijainti, asiakastyytyväisyys, tilojen toimivuus, henkilökunnan ammattitaito ja talon viihtyisyys houkuttelevat ulkopaikkakuntalaisia niin konsertteihin kuin muihinkin kokoontumisiin. Erilaiset kokous- ja kongressitapahtumat hyödyntävät upeaa metsähallia sekä kokoustiloja.

Valtakunnallisten sijaishuollon päivien iltatilaisuudessa viime syksynä kommentoi  presidenttimme puoliso Arajärvi minulle sibeliustalon ainutlaatuisuutta. Hän hyppäsi iltajunaan ja piti matkaa miellyttävän lyhyenä.. Hiljattain valmistuneessa TSN gallupin kongressitalojen asiakastyytyväisyystutkimuksessa Sibeliustalo kamppaili kärkisijasta Tampere-talon kanssa. Viime lokakuussa Sibeliustalo löytyi arvostetun The Sydney Morning Herald lehdestä maailman 10 parhaan konserttitalon joukosta. Talo otti myös energiapoliittisen askeleen viime vuonna siirtymällä ympäristöystävällisen tuulisähkön käyttäjäksi.

Mikä kappale saa kyyneleet  silmiisi, väreet vartaloosi tai hymyn huulillesi? Elämänkaaren varrella musiikilla on suuri merkitys. Jo vauvat rakastavat musiikkia. Leikki-ikäisille rytmit avaavat uuden eloisan maailman. Nuoruuteen kuuluu oleellisesti idoli-kulttuuri. Muusikkoihin samaistutaan ja kaikilla meillä oli teininä omat suosikkimme. Elämän käännekohdissa musiikki toimii tunteittemme tulkkina .Sävelet ja sanoitukset tekevät fiiliksistämme totta ja samaistumisen tunne johonkin suurempaan on ulottuvillamme. Valitsemme musiikkia häihin, hautajaisiin, ristiäisiin ja muihin perhejuhliin. Sodissa ja itsenäisyydessä, vankeudessa ja vapaudessa, yksinäisyydessä ja ystävyydessä musiikilla on paikkansa. Vaikean ajan ylitse voi musiikki rakentaa sillan. Ilokin pulppuaa usein sävelinä.. Harva meistä on musiikin ammattilainen tai ymmärtää nuotteja Sibeliuksen tapaan. Jokainen meistä on syntynyt kuitenkin ymmärtämään luonnostaan musiikin universaalia kieltä, rytmiä ja sen sykettä. Konsertti tai keikka voi monelle olla elämys, joka kantaa  arjessa pitkään.

Meillä lahtelaisilla on talo, josta kannattaa olla ylpeä. Tulevan kevään aikana meillä on omassa kaupungissamme tarjolla tekemistä koko perheelle. Minua kiinnostavat mm. Apocalyptica ja Venäjän armeijan kuoro ja baletti sekä klubin keikat. Jälkikasvu odottaa muumiorkesteria ja disney-klassikoita. Parhaat naurut irtoavat varmaan Kummanki kaa .