Lehtikirjoituksia 2011

Hämeensanomat ja Lahden Seudun Sanomat Tuesdayna 15. Februaryta 2011

Kosto, kauna ja kateus

Kateus, kauna, kosto

lauantaina 12. helmikuuta 2011

Kun Jyri Häkämies vieraili Hämeessä, hän mainitsi puhuessaan osuvasti kolmen K:n kuluttavan voiman – osaa suomalaisista ohjaa toimissaan kateus, kauna ja kosto. Kun lähdin mukaan politiikkaan, oli motiivini maailmanparannus. Kun minut nimettiin eduskuntavaaliehdokkaaksi, en palannut hoitovapaalta palkkatyöhön, vaan jäin kotiin saadakseni aikaa politiikalle ja samalla myös perheelle. Keväästä asti olen aktiivisesti kiertänyt Hämeen piirissä erilaisissa toritapahtumissa ihmisiä kuunnellen. En ole voinut välttyä ajatukselta, että  aiheeton kateus ja kauna vaivaa monia ihmisiä. Kun esittäytyy kokoomuslaisena kansanedustajaehdokkaana, osa ihmisistä katsoo oikeudekseen ”käydä rinnuksiin” kiinni, koska ”te rikkaat ja hyväosaiset epärehelliset poliitikot viette Suomea perikatoon ja riistätte köyhiä”. Väitteet tuntuvat epäoikeudenmukaisilta niin henkilökohtaisella kuin yleiselläkin tasolla.

Pieniä sosiaaliturvaetuuksiin tehty merkittäviä parannuksia

Kuluvalla hallituskaudella on perusturvaa ja heikommassa asemassa olevien ihmisten asemaa kohennettu monella tavalla. Pienimpien sosiaaliturvaetuuksien korotuksia on vuositasolla tehty n.730milj.euron edestä. Edellisellä hallituskaudella näiden etuuksien parantamiseen käytettiin 250milj.euroa. Nykytilanteessa on siis käytetty kolminkertaisesti rahaa kaikkein köyhimpien tilanteen parantamiseen. Kokoomus on halunnut olla edistämässä tasa-arvoa ja ihmisarvoa. Perusturvaetuudet sidotaan indeksiin seuraamaan kustannusten nousua, opintorahoja on korotettu ja pienituloisimpien eläkeläisten suurin tasokorotus koskaan toteutuu takuueläkkeiden myötä. Tuloveron kevennykset on kohdistuttu nimenomaan pieni- ja keskituloisille. Työn kannustavuutta on siis lisätty. Kokoomuslaiset ovat siis olleet myös köyhän asialla ja yhteisvastuullisuutta löytyy sinivalkoisissa väreissä. Poliittisen keskustelun kiihtyessä vaalien lähestyessä toreilla ja toivoisin ihmisiltä hiukan enemmän malttia. Eri mieltä saa ja pitääkin olla, mutta faktat ovat faktoja niin Kantahämeessä Hämeenlinnassa, Kalvolassa, Lammilla, Lopella, Ypäjällä, Rengossa, Hattulassa, Janakkalassa, Hauholla, Hausjärvellä, Humppilassa, Forssassa, Jokioisilla, Riihimäellä, Tammelassa, Tuuloksessa tai  Päijäthämeessä Orimattilassa, Nastolassa, Kärkölässä, Sysmässä, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella, Hämeenkoskella, Asikkalassa, Hollolassa ja Lahdessa käydään ennen kevään vaaleja vielä monia kiivaita keskusteluja. 

Kokoomuslaisena hyvinvointimallina ja mahdollisuutena on perusajatus siitä, että ihmisillä on vapauksia, oikeuksia ja mahdollisuuksia pitää huoli itsestään ja läheisistään. Avun tarpeessa olevia on sitten autettava oikeasti. Tasapäistäminen, kateus, kauna ja kosto voivat toimia toisilla, mutta minä uskon yhä enemmän aitoon maailmanparannusvoimaan ja hyvään tahtoon ja niiden mahdollisuuksiin