Lehtikirjoituksia 2014

Ess 14.7.2014 Mondayna 28. Julyta 2014

Ethän häpeä olla innostunut

Ethän häpeä olla innostunut

Mondayna 28. Julyta 2014

Susanna Rahkamo puhui Suomi-Forumissa Lahden Sibelius-talolla intohimosta työssä, organisaatiossa ja johtamisessa. Miten sytymme palamaan? Innostuminen synnyttää energiaa. Intohimo sytyttää. Innostaminen, innostuminen, innovointi ja intohimo vievät eteenpäin. Intohimo ohjaa ihmistä omiin huippusuorituksiinsa osana yhteisöä ja parhaat johtajat innostavat myös muita. Tavalla, jolla suhtaudumme asioihin yksityiselämässä, työyhteisössä ja harrastuksissa on väliä.

Iltapäivälehti otsikoi Paula Koivuniemen elämästä kertovan jutun: " Intohimo ohjaa elämääni". Eräs rouva kritisoi näkemäänsä: "Että lehden kanteen laitetaan tuollaisia asioita, kyllä naiset nykyään kehtaavat" Intohimossa on kyse on elämänasenteesta ja voimakkaasta halusta. Intohimo on enemmän kuin seksuaalinen voima. Intohimo on hyvinvointia, aitoa kiinnostusta ja uskallusta konkretisoida oman elämänsä unelmia.

Intohimo on välinpitämättömyyden vastakohta. Intohimon varaan voidaan rakentaa myös Suomen tulevaisuutta, koska yhteiskunta on ihmisten ja heidän sisäisen käyttövoimansa summa. Monet filosofit pitävät intohimon ja innostuksen käsitettä yhtenä erittäin keskeisenä asiana osana ihmisen hyvinvointia ja myös talouskasvua. Lauri Järvilehto on kirjoittanut paljon intohimosta ja sen merkityksestä. Hän toteaa, että intohimo ei ole kiva pikku lisä, joka voidaan lätkäistä muuten harmaan arjen päälle. Intohimo on keskeisintä inhimillisen hyvinvoinnin ja tuottavuuden käyttövoimaa. Intohimolla on siksi paljon merkitystä. Lauri Järvilehto puhuu myös mielenkiintoisella tavalla sisäisen motivaation talousvaikutuksista. Hänen mukaansa sisäisen motivaation talousvaikutukset ovat niin suuret, että jos sisäisesti motivoidusta työstä, kutsumustyöstä, tulisi suomalaisen työn normi, olisi kestävyysvajekin pian historiaa. Järvilehdon mukaan Harward Business Review"n esittämä innostuksen synnyttävä 16% tuottavuusnousu riittäisi todennäköisesti selvittämään bkt-haasteet. Lisähyötynä saadaan muita positiivisia asioita, kun innostuneet ihmiset alkavat puuhata yhdessä.

Innostunutta ihmistä pidetään suomalaisessa jäykähkössä kulttuurissa helposti outona tai lapsellisena. Oman tien kulkijoita, intohimoisia puurtajia ja omalla tavallaan menestyneitä myös kadehditaan. Ihmiset, jotka antavat intohimon ohjata elämäänsä elävät kuitenkin laadukkaasti. He tekevät niitä asioita, jotka tekevät elämän mielekkääksi. Ihminen voi olla inspiroitunut, innostunut ja intohimoisen omistautunut työlleen ja tekemiselleen tehtävästä riippumatta. Ei tarvitse olla muusikko, urheilija, taiteilija tai johtaja antaessaan kaikkensa. Tutkimusprofessori Jari Hakanen on lanseerannut käsitteen työn imu. Työ kuin työ voi olla innostava, jos ihminen löytää oikean tavan suhtautua siihen.

Innostuneet ovat monille suunnan näyttäjiä. Uskon, että ihmisen hyvinvoinnin, talouskasvun, oman elämän menestyksen tai selviämisen taustalla ovat vahvoina inspiraatio ja intohimo. Haluan uskoa kuten Lauri Järvilehto - ihminen ei tarvitse tutkintoaan vastaavaa työtä vaan intohimoaan vastaavaa työtä. Taloustieteen nobelisti Edmund Phelpson on puhunut joukkokukoistuksesta. Itsensä toteuttaminen, henkilökohtainen kehittyminen ja merkityksellisyyden tunne on tärkeä osa ihmiskeskeistä talouskasvua ja "joukkokukoistusta".

Intohimosta on hyvä syttyä. Syttyneitä ei kannata kadehtia eikä paheksua. Tarvitsemme ihmisinä ja kansakuntana omia huippusuorituksiamme ja yhteistyötä innostuneiden ihmisten kanssa.

Sari Niinistö

Avainsanat: