Lehtikirjoituksia 2010

Uusi Lahti Saturdayna 18. Decemberta 2010

Anna lapsellesi lahjaksi raitis joulu

Joulu on lapsille tärkeä juhla. Se on toivon, odotuksen, yhdessäolon, ilon ja valon juhla. Joulun ensimmäiset lahjat jaetaan jo jouluun valmistauduttaessa ja ennen joulupukin saapumista. Millaisia lahjoja lapsille annamme? Anna lapsellesi lahjaksi raitis joulu. Älä humallu lapsesi nähden. Ymmärrä maailma pienin silmin katsottuna. Turvallinen aikuinen ei ole päihtynyt, vaan läsnä. Humalainen aikuinen on lapsen silmin pelottava. Kukaan ei halua joululahjaksi pelon, häpeän tai turvattomuuden tunnetta.

Lapsi voi tottua erilaisiin tilanteisiin. Läheisen humalatila on kuitenkin siitä poikkeuksellinen asia, että se muuttaa sen kaikkein tärkeimmän ihmisen peruskäyttäytymisen. Se on pelottavampaa kuin kielletyt TV-ohjelmat lapsen näkökulmasta. Lapsi on päihtyneen huoltajan kanssa avuton ja yksin.

Pidän tärkeänä yksilön valinnan vapautta ja suvaitsevaisuutta. Lapsi on kuitenkin pieni ihminen, joka ei voi valita läheisiään. Siksi aikuisen pitää katsoa omaa käyttäytymistään heikoimman näkökulmasta. Lapsen suojaaminen päihteiltä jo ennen syntymäänsä äitinsä kohdussa menee mielestäni ohi äidin oikeuksien – Kuka saa päättää, humaltuuko lapsi jo ennen syntymäänsä ja altistuu kehityshäiriöille? Kuka saa päättää, viettääkö lapsi lapsuutensa ajan pelon, häpeän ja turvattomuuden keskellä aikuisten toteuttaessa omia juomistottumiksiaan? Yksilön oikeuksia ajatellessa lapsen pitää olla ensisijainen, aina. On väärin, että vanhemmalla on oikeus juoda itsensä vaikka kaatokänniin lastensa edessä.  Sivistysvaltiossa pitää uskaltaa nähdä, kuulla ja ymmärtää maailma lapsen näkökulmasta.

Lapsi seuraa tarkasti hänelle tärkeiden ihmisten valintoja ja imee merkityksiä ympäristöstään. Niistä hän rakentaa tulkintoja siitä, millainen ihmisen tulee olla ja miten elämää kannattaa elää. Millaisen jouluperinteen sinä haluat lapsellesi siirtää? Lasisen joulun sijaan toivon suomalaisiin koteihin selvää ajatusta siitä, mikä joulussa on tärkeää. Elämisen mielekkyys ja hyvinvointi syntyy välittämisestä