Kynttilöitä vai kummituksia?

Tuesdayna 1. Novemberta 2016

All Hallows Eve on rantautunut voimakkaasti Suomeen. Syksyn synkkyys poistuu suomalaisilla kurpitsalyhtyjen, kauhukammioiden, hirviönaamareiden ja kummitusjuhlien avulla. Kuolema voi toki olla iloinen asia ja karnevaalit piristävät elämää, mutta onko kuoleman käsittelyn vaikeus poistettavissa kaupallisen rekvisiitan ehdoilla? Pyhäinpäivän painoarvo on selkeästi siirtymässä haamubileisiin tuonpuoleisen miettimisen kustannuksella. Kulttuurimme muuttuu ihmisten mukana ja uudet sukupolvet omaksuvat tapansa vallitsevasta todellisuudesta.

Muistammeko miksi pyhäinpäivää vietetään? Juhla ja pyhä ovat kuolleiden kunnioittamiseksi ja muistelemiseksi. Poisnukkuneiden muistoksi sytytään kynttilöitä ja pyhän luonne on toiveikas. Kristillisen perinteen mukainen pyhäinpäivän vietto on hiipumassa ja nuoremman sukupolven on entistä vaikeampaa hahmottaa juhlapyhiemme alkuperäistä tarkoitusta.

Myyvätkö kauneus, hartaus, ilo, toivo ja hyvyys? Järjestettäisiinkö mieluummin enkeli- ja kynttiläjuhlia? Palkittaisiinko hauskin asu ja rakennettaisiinko turvan ja toivon kammio kauhutunnelin asemesta? Leivottaisiinko koulun juhliin sydänmuffinssit ja suukkomokkapalat veristen nakkisormien ja suklaisten silmämunien tilalle? Osallistuttaisiinko sadonkorjuun ja ilon juhliin? Unohdettaisiinko markettien rekvisiitan malli viettää pyhäinpäivää? Pohdinnan arvoista on, auttavatko naamiojuhlat todella poistamaan kuoleman tai kaipauksen, kuoleman pelon tai surun. Ymmärtääkö lapsi hirviöiden avulla elämän rajallisuutta paremmin ja mitä me pyhäinpäivänä oikein juhlimme? Mikä auttaa kunnioittamaan menneitä sukupolvia ja millaisia perinteitä haluamme siirtää tuleville sukupolville?

Ilon juhlia tarvitaan, mutta myös pyhän ja hartauden ja toivon välittämistä. Turvaton maailmamme kaipaa myös sellaisia kokemuksia ja tilaisuuksia, joissa viestittyy, että kuolemaa ei tarvitse pelätä ja surusta voi selvitä. Olen kertonut lapsilleni, miksi meillä ei järjestetä kummitusjuhlia pyhäinpäivänä. Puolustetaan pyhäinpäivää, muistellaan menneitä sukupolvia ja sytytetään kynttilät.

Avainsanat: