Nainen älä murru

Wednesdayna 17. Marchta 2010

Osteoporoosi eli luuston sairaus - haurastuminen- on tulevaisuuden aikapommimme. Sairaus yleistyy maassamme vanhenemisen myötä. Jopa 400000 ihmistä Suomessa sairastaa osteoporoosia, vuosittain ilmenee jopa 35000-40000 murtumaa. Yli 50-v naisista 2 viidestä ja miehistä 1 seitsemästä saa ranne, nikama tai lonkkamurtuman jäljellä olevansa elämän aikana. Lonkkamurtumat ovat yli 70v suomalaisten yleisin tapaturmainen kuolinsyy. Lonkkamurtuman kokenut voi jäädä myös pysyvästi avun varaan.

Kyse on siis isosta asiasta. Miksi länsimaissa, mm. Suomessa luut haurastuvat, vaikka maitotuotteitakin käytämme keskimääräistä reilummin. Kalkki tai kalsium ei olekaan se ainoa juttu. Monet elintapatekijät, perimä,hormonaaliset syyt....mutta tärkein meille pimeässä maassa asuville on D-vitamiinin puutos.Iso osa suomalaisista kärsii D-vitaminiin puutteesta. Valoa on vähän, kalaa ym käytetään niukasti. Ravinnon sisältämä D ei ole korjannut vitamiinivajettamme. Säännöllinen D-vitamiinin käyttö olisi todellakin tarpeen kaikille suomalaisille. Eikä vain osteoporoosin estämiseksi. D:llä on todettu monia yhteyksiä eri sairauksiin tai paremminkin niiden ennaltaehkäisyyn: infektiot, syövät...

Osteoporoosia ja murtumia voidaan siis tehokkaasti estää aika yksinkertaiseilla perusjutuilla. Liikuntaa, monipuolista ruokaa ja D-vitamiinilisä (ja kalkki) Näillä toimilla voitaisiin estää paljon kipua, tuskaa ja kustannuksia. Tietoisuus asioista pitää vaan saada leviämään ja ihmisten tiedon pitäisi vielä muuttua toiminnaksi.

Tein lääketeollisuudessa töitä viimeiset vuodet osteoporoosilääkkeiden kanssa. Siksi tiedän,että lääketieteelliset hoidot ovat aika kalliita ja hankalia käytöltään potilaan kannalta. Luonnollisinta olisi, jos ennaltaehkäisyllä päästäisiin aiemmin asioiden ytimeen.

Osteoporoosiliitto on ottanut D-vitamiiniasiaan kantaa ja liitto teki ministeri Risikolle aloitteen asiasta v.2008. Aloitteesta poikeneen työryhmän kannanotto asiaan valmistunee tämän maaliskuun loppuun mennessä. Alkuvuoden aikana annetaan myös uusi valtakunnallinen ikääntyvien ravitsemussuositus. Sen mukaan jokaisen 60v täyttäneen suomalaisen tulisi käyttää 20 mikrogramman (800IU) suuruista D-vitamiinilisää joka päivä ympäri vuoden. Tieto on merkittävä suomalaisen väestön terveyden kannalta.

Päijät-Hämeen osteoporoosiyhdistys on rantautunut lähiaikoina Lahteen.Toivon, että yhdistys kasvaa ja voimistuu - tukee, neuvoo ja kannustaa osaltaan ihmisiä osteoporoosin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Oman korteni kekoon kannoin viime viikolla.Pyysin viranhaltijoita selvittämään saavatko pitkäsaikaishoidossa olevat vanhukset D-lisän systemaattisesti. Elleivät- asia on korjattava. Muutakin keskustelua aiheesta tulee viritellä.. Miten vastataan ja millä menetelmillä osteoporoosin haasteisiin tulevina vuosikymmeninä? Tyydymmekö paikkaamaan kipeitä ja kalliita murtumia vai panostammeko ennaltaehkäisyyn? Luuntiheysmittauksiin, valistukseen..? Ja jos näin tehdään, miten, kenelle ja koska, millä kriteereillä? Kunnan tehtävät, yksilön vastuu, yhdistykset, yksityiset... Enemmän kuin pohdinnan arvoista.

Avainsanat:

terveys