Yrittäjää ei kannata kadehtia vaan kannustaa

Tuesdayna 20. Januaryta 2015

Luovat hullut ovat kaikkein tärkeimpiä Suomen talouden kannalta, totesi Topi Paananen Namikan huippuseminaarissa Lahdessa. Topi on oikeassa, koska ainoastaan työnteko, innovaatiot, innostus, yrittäminen, riskinotto ja heittäytyminen ovat niitä asioita jotka tuovat mukanaan onnistumisia.

Minä söin lapsuudessani kaurapuuroa ja kuljin siskoni vanhoissa toppahaalareissa, talous oli tiukoilla. Duunari-isälläni oli kuitenkin unelmana oman yrityksen perustaminen. Isäni hyppäsi kaikkien todennäköisyyslaskelmien ulkopuolelle ja riskeerasi kaiken. Hän lähti kielitaidottomana englantiin haistelemaan rengasalan näkymiä. Olin lapsi, enkä ymmärtänyt tilanteesta muuta kuin että kukaan ei uskonut hänen ideaansa. Hän uskoi ja teki töitä vuorokaudet ympäriinsä. Hän rakensi vuosikymmenten saatossa unelmansa todeksi ja lopulta perheyrityksemme pystyi työllistämään myös muita. Kauppalehdessä oli 1997 artikkeli, jossa todettiin että sijoitettuun pääomaan nähden Niinistön Rengas oli Suomen huippuyrityksiä. Riskinotto, työnteko ja luova hulluus olivat tuottaneet tuloksia. 90-lopulla isäni myi yrityksen ja se toimii edelleen. Yrityksen avulla isä elätti perheensä ja pystyi myös siirtämään verotuksen ja hyväntekeväisyyden kautta hyvää lukuisille ihmisille Suomessa ja ulkomailla.

Yritykselle olisi voinut käydä myös hullusti. 90-luvun laman aikana isäni laajensi yritystään ja otti työntekijöitä. Monelle yrittäjälle kävi tuolloin huonosti. Minulle on jäänyt näistä elämänkokemuksista unelma. Haluan päättäjänä olla vaikuttamassa siihen, että yksinyrittäjien pärjäämistä on tuettava. Innostuksen ja riskinoton ohella yrittäjä tarvitsee mahdollisuuksia toimia. Parasta työllisyyspolitiikkaa on huolehtia toimintaympäristön kannustavuudesta yrityksille. Järkevä yhteisö, osinko ja pääomaverotus ovat osa kokonaisuutta. Lisäksi tarvitaan työmarkkinoiden jouston lisäämistä. On korkea aika miettiä yksinyrittäjien ja pienyrittäjien olosuhteita samalla tavalla kun mietitään palkansaajan ja työntekijän olosuhteita. Työehdoista pitää voida sopia työpaikoilla nykyistä laajemmin. Sääntelyä ja byrokratiaa tulee keventää niin, että hallinnollinen taakka ei vie pienyrittäjän aikaa ja motivaatiota. Jos unelma ja työnteko eivät kannakaan, tulee yrittäjällä olla mahdollisuus samankaltaiseen sosiaaliturvaan kuin palkansaajalla. Naisvaltaisia pienyrityksiä helpottaisi kovasti vanhemmuuden kustannusten jakaantuminen yhteisvastuullisesti.

Pienyritysten toimintaedellytyksiä tulee kehittää, koska suurin osa työpaikoista synty juuri pieniin yrityksiin. Yrittämiseen tarvitaan motivaatio, mutta myös yhteiskunnan antama mahdollisuus. Siksi yrittäjää ei kannata kadehdia vaan kannustaa. Suomessa eletään nyt vaikeita taloudellisia aikoja. Meillä ei ole varaa menettää kyynisyydelle, turvallisuushakuisuudelle, ulkomaille tai kortistoon yhtään yrityskipinän polttamaa ihmistä. Tarvitsemme jokaisen luovan hullun ja päättäjiä, jotka uskovat mahdollisuuksien tasa-arvoon eivätkä kansalaispalkkaan.

Sari Niinistö, eduskuntavaaliehdokas kok. Lahti

Avainsanat: